2019. november 19., kedd
Erzsébet

Belföld

Meglepetéseket tartogathat a Hagyó-per

A 2009-ben kirobbant BKV-botrány annak idején nem csak hogy bedöntötte a budapesti MSZP-SZDSZ koalíciót, de több addig megingathatatlannak hitt pozíciójú politikust is a süllyesztőbe taszított. Közülük talán csak egy van még mindig ringben, már ami a komoly vádakkal szembeni küzdelmet illeti: Hagyó Miklós valamikori szocialista helyettes főpolgármester, akit az elmúlt években több ízben is „keresztapának” tituláltak, utalva arra, hogy egy sok milliárdot sikkasztó bűnszervezet fejeként ténykedett hivatalában, éveken keresztül. A szövevényes ügy tárgyalása csütörtökön folytatódik másodfokon.

A több mint hét évvel ezelőtt kirobbant, rendkívül szövevényes ügy kezdetben úgy tűnt, nem rengeti meg a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV Zrt.) vagy a főváros akkori vezetőit, ahogyan a (frissen megbukott Gyurcsány-kormányt követő) Bajnai-kormányzatot támogató MSZP-SZDSZ koalíciót sem. Ám, ahogy duzzadt a nyomozati anyag és nőtt az őrizetbe vettek száma, kiderült, hogy mégsem lesz sima ügy a hűtlen kezelés gyanújával kibukott botrány – írja a Híradó.hu.


2009. október 6-án még azt rögzítette az MSZP budapesti párttanácsának nyilatkozata, hogy bizalmat kapott az a politika, amelyet az MSZP fővárosi vezetése képvisel. Két hónappal később  a fővárosi koalíció felbomlott, Hagyó Miklós és Horváth Csaba főpolgármester-helyettesek benyújtották Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármesternek lemondó nyilatkozatukat. 2010 januárjában Hagyó ekkor még úgy válaszolt az MTI kérdésére, hogy meggyőződése, a BKV-s ügyek nem rontanak választási esélyein, hovatovább: nincs takargatnivalója.

2010 januárjának végén Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt egykori megbízott vezérigazgató súlyosan terhelő vallomást tett – az akkor mentelmi joggal rendelkező – Hagyó Miklósra. Az MSZP fővárosi elnöksége csakhamar azt kérte Hagyótól, hogy mondjon le biztos befutó budapesti listás helyéről, valamint fővárosi közgyűlési mandátumáról, és ő ennek eleget is tett.


Nagyságrendileg mintegy hetvenmillió forint jutott Hagyó Miklóshoz Balogh Zsolton keresztül – mondta a BKV egykori megbízott vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában márciusban. Ekkor hangzott el az azóta is sokat emlegetett kijelentése, miszerint tudja, hogy „15 millió forint fér el egy Nokia-dobozban, mert abban adta át az összeget” Hagyó Miklósnak. Azt is mondta: a pénzt a BKV-nál „adták össze” a Hagyóhoz közel álló vezetők, akik viszont a BKV körüli cégektől szerezték meg azt. A volt BKV-s vezető sietett leszögezni azt is, hogy ő egy forintot sem kapott a pénzből – részletezi az esetet a Híradó,hu, ahol azt is kifejtik kik kerültek őrizetbe májusban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Így alakul át a szakképzés jövőre

  Így alakul át a szakképzés jövőre

  Teljesen átalakul a szakképzés jövőre: változik az iskolák megnevezése, a képzés hossza, az oktatók jogállása, a diákok a cégeknél munkaviszony keretében vesznek részt a gyakorlaton, az általános iskolát be nem fejezőket pedig “dobbantóprogram” segítségével próbálják meg szakmához juttatni.

 • Rátámadt a rendőrökre egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi

  Rátámadt a rendőrökre egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi

  Elrendelte a Debreceni Járásbíróság egy idegenrendészeti őrizetben lévő szír férfi letartóztatását, mert rátámadt két rendőrre múlt kedden a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság őrzött szálláshelyén – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség kedden az MTI-vel.

 • Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszak embereit visszahozták

  Orbán Viktor: A Gyurcsány-korszak embereit visszahozták

  Rendbontás, agresszió és trágárság egyetlen munkahelyen sem engedhető meg. Ha ezt nem teheti meg egy magyar munkavállaló, miért tehetnék meg a Jobbik képviselői – így válaszolt Orbán Viktor a jobbikos Jakab Péternek, aki az országgyűlési képviselőkre vonatkozó szigorúbb szabályokról kérdezte a miniszterelnököt.