EUR: 345,12 Ft
CHF: 319,92 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Debrecen

Mérnöki központját telepíti Debrecenbe a német Diehl Aerosystems

A világ egyik legismertebb repülőgépalkatrész-gyártó vállalata hozza létre mérnöki központját Debrecenben – jelentette be Szijjártó Péter külügy- és külgazdasági miniszter, Papp László polgármester és Rainer von Borstel, a Diehl Aerosystems Division vezérigazgatója Budapesten.

A Diehl Aerosystems 2020-ig több mint 150 új munkatárs felvételét tervezi debreceni központjába, elsősorban a vállalat fejlesztési munkáját támogatva. Az 1902-ben alapított családi vállalkozás, a Diehl Stiftung & Co KG öt iparágban (Diehl Metall, Controls, Defence, Aerosystems, Metering) összesen 16 ezer alkalmazottal évi 3 milliárd eurós fogalmat bonyolít le.


A Diehl Aerosystems a világ legnagyobb repülőgépgyártó vállalataival (Airbus, Boeing, Eurocopter, Embraer) áll kapcsolatban. Fedélzeti világítási és elektronikai rendszereket, légiirányító rendszereket, repülőgépkabin-alkatrészeket gyárt. A Diehl Aerosystems magyarországi leányvállalata, a Diehl Aircabin Hungary Kft. 2011 óta állítja elő Nyírbátorban az Airbus A320 és A330 típusok alkatrészeit 5500 négyzetméteres gyártócsarnokában, 570 alkalmazottal. Idén a cég kormányzati támogatással újabb 230 fő számára teremt munkát. A vállalat magyarországi jelenlétének újabb állomása lesz a debreceni mérnöki központ létrehozása 2,7 milliárd forint értékű fejlesztés keretében. Az első ütemben 150 munkatársat – többségében mérnököket – alkalmaznak, akik a világ vezető repülőgépgyártóinak fognak alkatrészeket tervezni.

Papp László, Debrecen polgármestere a bejelentés kapcsán elmondta: 10 évvel ezelőtt jelentek meg az üzleti szolgáltatás első képviselői Debrecenben. Azóta komoly fejlődésen ment keresztül a szektor, s ma már több mint 3 ezren dolgoznak a városban ebben az ágazatban. Az üzleti szolgáltatások első szintjétől, a telefonos ügyfélszolgálattól mára eljutottak a legmagasabb szintig. Az IT- és a pénzügyi szolgáltatások mellett most a Diehl beruházásával megjelenik a mérnöki szolgáltatás is. Ez a 2,7 milliárd forint értékű fejlesztés a város gazdasága mellett a Debreceni Egyetem és a debreceni mérnökképzés életében is mérföldkő, hiszen magasan kvalifikált mérnököknek nyújt karrierlehetőséget Debrecenben.


Több független intézmény is elismerően nyilatkozott a debreceni üzleti környezetről: a HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) Investor of the Year díja, a CEE Shared Services and Outsourcing Awards, Az év feltörekvő városa díj és a Világbank régiós Doing Business elnevezésű felmérésének eredményei visszaigazolják, hogy jó úton jár a debreceni gazdaságfejlesztés, hogy minél kedvezőbb körülményeket tudjon nyújtani a befektetőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.