EUR: 348,17 Ft
CHF: 326,85 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Egyéb Székesfehérvár

Minden gyereknek olvasni, látni kellene

Molnár Ferenc regénye nyomán Dés László–Geszti Péter–Grecsó Krisztián alkalmazták színpadra A Pál utcai fiúkat. A zenés darabot Keszég László rendezi a Vörösmarty Színházban.

A Pál utcai fiúk nemcsak Magyarországon az egyik legolvasottabb és legnépszerűbb történet, hanem külföldön is az egyik legismertebb magyar regény. A darab premierje szombaton volt, előtte az idei Pro Theatro díjat adták át. Az elismerést Matuz János író, rendező, forgatókönyvíró, a Vörösmarty Színház művészeti intendánsa vehette át.
Keszég László rendező szerint A Pál utcai fiúk „egy professzionálisan megírt mű, magas színvonalú munkát végeztek a szerzők, teljes mértékben betartják a műfaj írott és íratlan szabályait, a feszültség megfelelő tempóban és mennyiségben növekszik és sűrűsödik. A munka különlegességét az a kivételes helyzet adja, hogy csak fiúszerepek vannak”. Archetipikus szereplők játszanak egy jól megkomponált mikrovilágban: a nagybetűs jó, rossz, gyenge, gyáva, bátor, hősies. A történet nem csupán néhány gyerekről, egy osztályról szól, hanem az emberiség alaptulajdonságait, hibáit és erényeit fogalmazza meg – fogalmazott a rendező.


A darab premierje szombaton volt, előtte az idei Pro Theatro díjat adták át Fotó: József Lipót

A musical színre vitele előtt olyan 17 és 23 év közötti fiúkat kerestek castingon, akik eleget tudnak tenni a kőszínház működési elvárásainak. A Színház- és Filmművészeti Egyetem harmadikos zenés színészosztály hallgatói közül is voltak néhányan, illetve sok olyan művészeti iskolából jelentkező fiatal volt, akik hosszú távon érdeklődnek a színház iránt.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.