EUR: 350,07 Ft
CHF: 330,74 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Kecskemét

Nagy nevek örökösei

A Szent Flórián Kvintett előadásával kezdődött a kiállítás megnyitója a Cifrapalotában, majd dr. Farkasinszki Lóránt, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója üdvözölte a megjelenteket. Köszönetet mondott a múzeumnak, hogy partnerek voltak a kiállítás megszervezésében.

– Biztos vagyok abban, hogy aki megnézi ezt a kiállítást, az közelebb kerül hozzánk és olyan információkkal gazdagodik, amelyek mindennapi biztonságukat szolgálják – mondta köszöntőjében az ezredes.


A Szent Flórián Kvintett a Cifrapalotában.
(fotó: Banczik Róbert)

A kiállítást Dobson Tibor dandártábornok, a Magyar Tűzoltó Szövetség 18. elnöke nyitotta meg. Beszédében kiemelte, a magyar tűzoltóság 2020-ban ünnepli 150. évfordulóját. Ennek méltó előzetes eseménye ez a tárlat.

Dr. Berki Imre és Réti Jenő állította össze a kiállítást, amely gróf Széchenyi Ödönnek, a tűzoltóság atyjának, a Magyar Tűzoltó Szövetség megteremtőjének állít emléket. Elsősorban az ő életét, munkásságát mutatja be a tárlat, amely a magyar tűzvédelem történetének áttekintésével kezdődik. Emellett megismerhetjük a magyar tűzoltó feltalálókat és találmányaikat is.


Dr. Berki Imrétől azt is megtudhattuk a megnyitón, hogy Széchenyi Ödön 1872 decemberében saját pénzén vásárolt egy gőzfecskendőt, amit Pest-Budán mutattak be.

Egy ilyen eszközt mutattak be működés közben a város főterén a kiállítás-megnyitó után. Gyerekek és felnőttek is nagy érdeklődéssel figyelték az országban egyedülálló bemutatót.
(fotó: Banczik Róbert)

Hogy honnan ered a kiállítás címe? „Nagy nevek örökösei … nagy kötelességeket is örökölnek” – ez az intelem kíséri végig életútján gróf Széchenyi Ödönt, gróf Széchenyi István fiát, a Fővári Tűzoltóság létrehozóját és főparancsnokát, a Magyar Országos Tűzoltószövetség első elnökét, a Konstantinápolyi Tűzoltóság megszervezőjét. Apja nyomdokain haladva különböző nemzeti egyesületek, szakmai társulások és gazdasági társaságok alapításán is munkálkodott. Közel másfél évszázada szervezte meg a főváros önkéntes tűzoltóegyletét, majd kezdeményezte a hivatásos állami tűzoltóság felállítását, a Magyar Országos Tűzoltószövetség megalakítását is.

Vállalkozó, neves közéleti és társasági személyiség, legendás sportember, hajóskapitány és zeneszerző. Budapest fejlesztéséért végzett tevékenységeinek egyik ma is működő emléke a budavári sikló. Gróf Széchenyi Ödön 1922-ben hunyt el, konstantinápolyi pasaként. A kiállítás középpontjában az ő fordulatos élete áll.

A tárlat szeptember 20-tól hétfő kivételével naponta 10 és 17 óra között tekinthető meg a Cifrapalotában (Kecskemét, Rákóczi út 1., tel: +36 76 480 776).

Kapcsolódó Cikkek

  • Elektromos autógyár Ózdon?

    Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

  • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Meg kell menteni az egri vízilabdát!

    Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.