2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

Nálunk lesz az egyetemisták házépítő versenye

Elnyerte a nemzetközi Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny rendezési jogát a Miniszterelnökség háttérintézményeként működő ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. (ÉMI), partnerségben Szentendre önkormányzatával, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemmel (BME).

,  Profimedia, Alamy

Az ÉMI által készített projekttervet választotta ki a nemzetközi zsűri a 2019-es verseny rendezésére, így két év múlva a térségben elsőként Magyarország, illetve a társaság székhelye, Szentendre lehet az egyetemek között zajló nemzetközi esemény házigazdája. A 2002-ben indult Solar Decathlon-kezdeményezés fő célkitűzése a napenergia, a megújuló energiák és az innovatív alkalmazásokkal összefüggő építészeti megoldások népszerűsítése, illetve a zöldtechnológiák társadalmi, piaci támogatottságának megteremtése. A megmérettetésre október 31-ig jelentkezhetnek az egyetemek a világ bármely részéről. A magyar rendezés fő szakmai témaként a meglévő épületállomány felújítását célzó megoldásokat emeli ki. Az ÉMI szentendrei területén megrendezett esemény tíz napjára a mintegy 400 versenyző egyetemistán és kísérőiken kívül várhatóan csaknem 120 ezer hazai és több ezer külföldi látogató érkezik, a legjobb épületekből hosszú távra tervezett látogatóközpont pedig évente 25 ezer érdeklődőt vonzhat majd.


Kapcsolódó Cikkek

 • Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Papucs nélkül ne menjünk strandra!

  Holnaptól már semmi akadálya annak, hogy önfeledten lubickoljunk a fővárosi strandokon, maximum az időjárás szólhat közbe. Az önfeledt fürdőzés mellett azonban továbbra se hagyjuk figyelmen kívül a járványügyi szabályok betartását!

 • Nyit a Plázs Siófok

  Nyit a Plázs Siófok

  A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

 • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

  A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.