EUR: 322,19 Ft
CHF: 283,49 Ft
2019. április 25., csütörtök
Márk

Belföld

Nyakkendőt kötött a román főtanfelügyelőre Balog Zoltán

Minden nyakkendőjét odaadja Ion Negrilának Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, ha a román főtanfelügyelő támogatja az erdélyi magyar oktatás ügyét – hangzott el az erdélyi magyar iskolák tanévnyitó ünnepsége után Brassóban. A miniszter gesztusa feddésnek is tekinthető, mivel a román oktatási hatóságok megszüntették a marosvásárhelyi magyar katolikus gimnáziumot.

Furcsa jelenet zajlott le a magyar iskolák tanévnyitó ünnepségén szeptember 9-én az erdélyi Brassóban. A tanévnyitó ünnepségen beszédet mondott Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának tárcavezetője és Ion Negrila román főtanfelügyelő is.


Balog minden nyakkendőjét a román tanfelügyelőnek ígérte /Fotó: Facebook

– A magyar közösségek és a magyar iskolák helyzetére közösen kell megoldást találni, mert a jövőben a két ország egymásra lesz utalva – hangoztatta Balog Zoltán, aki hozzátette: – Erdély és az ott élő népek közössége nem zsákmány, sorsközösségben élő nemzeteinek közösen kell élhető jövőt építeniük. Vannak, akik száz éve véget ért csatákat akarnak folytatni, pedig ez már a XXI. század.

Aligha kell a sorok között olvasni, hogy kiderüljön: az oktatásért is felelős tárca vezetője arra utalt, hogy a román oktatási hatóságok lényegében megszüntették a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnáziumot, amelynek diákjai némi diplomáciai villongás után ugyan maradhattak iskolájukban, de osztályaikat a Maros megyei tanfelügyelőség pénteken besorolta a Bolyai Farkas Elméleti Líceum alá. A pénteken bejelentett döntés miatt már Szijjártó Péter külügyminiszter is tiltakozott, és berendelték a minisztériumba a budapesti román nagykövetet.


Most Balog Zoltán inkább gesztussal igyekezett rávenni a román hatóságokat az együttműködésre. A román főtanfelügyelő, Ion Negrila arról beszélt Brassóban, hogy az egyetemen együtt tanult magyarokkal, akikkel nemcsak a hazai elemózsiát osztották meg, de a vizsgákra a nyakkendőjüket is kölcsönadták egymásnak.

– Mivel nem volt rajta nyakkendő, levettem a sajátomat, s azt mondtam: ha támogatja Erdélyben a magyar oktatás ügyét, az összes nyakkendőmet neki adom — magyarázta lapunknak az Emmi kommunikációs főosztályán keresztül Balog Zoltán, amikor a Lokál kiszúrta a miniszter Facebook-oldalán a fotót, amint Balog éppen átadja spontán ajándékát a román főtanfelügyelőnek.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek