2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Tech

Ön is frissített iOS 11-re? Ezekkel az AR-appokkal ütheti el az időt

Még jócskán az iOS 11 hivatalos megjelenése előtt teszteltük az Apple új telefonos operációs rendszerének béta-verzióját, amelyet később egy terjedelmes online cikkben ki is veséztünk.

Már akkor is megemlítettük, hogy az Apple új rendszerében keményen ráhajtott a kiterjesztett valóságra (AR – Augmented Reality) épülő alkalmazásokra. Nos, mivel már túl vagyunk az iOS 11 hivatalos megjelenésén, kicsit belemerültünk az App Store által nyújtott AR-alkalmazások legmélyebb bugyraiba. Igaz, egy picit korlátozottak a lehetőségeink, ugyanis iPhone X híján kénytelenek voltunk egy 6s közreműködésével betekintést nyerni ebbe a világba, ám így sem maradtunk új élmények nélkül.


Sajnos egyelőre két kezünkön meg tudjuk számolni, hány ilyen app létezik az online áruházban, azok száma pedig még alacsonyabb, amelyek rendesen működnek is. Ez az arány természetesen idővel jócskán javulni fog, hiszen a kiterjesztett valóságra fejlesztett alkalmazások a technológia terjedésével ugrásszerű növekedést produkálnak. Addig viszont itt van néhány igen szórakoztató és egyben látványos app, amellyel simán el lehet verni az időt a metrón, buszon vagy vonaton utazva, de a lakásunkat is berendezhetjük kedvenc kanapénkon fekve, a lábunkat lógatva egy okostelefon vagy egy táblagép segítségével.

Stack AR


Ez egy igen szórakoztató kis ügyességi játék, amelynek lényege semmiben nem különbözik elődjétől, a Stack Towertől. Itt is az égből hulló kis elemeket kell a lehető legpontosabban egymásra helyezni. Leginkább a közismert Jengához tudnánk hasonlítani, annyi különbséggel, hogy itt nem a toronyból húzgáljuk ki az építőelemeket, hanem egymásra pakolásszuk azokat a kiterjesztett valóságban. Igen mókás szituációk adódhatnak, hiszen mi döntjük el, milyen környezetet választunk a játékhoz.

Housecraft

Rendezze be otthonát úgy, hogy még csak fel sem kell tápászkodnia kedvenc kanapéjáról. Az alkalmazás segítségével, miután telefonunk kamerája segítségével „beolvassa” szobánkat, kedvünkre pakolászhatunk tetszőleges bútorokat a házban. Így még vásárlás előtt megnézhetjük, hogyan fog mutatni otthonunkban egy új szekrény, esetleg fotel. Egyébként ez az alkalmazás nagyon hasonlít az IKEA lakberendező appjához, amely hasonló elven működik, mint ez, csak IKEA-s termékekkel.

Inkhunter

Ez egy tökéletes alkalmazás arra az esetre, ha tetoválás készítése előtt állunk, és nem tudjuk eldönteni, mit kellene magunkra varratni. Nos, ez a program többtucatnyi tetkót kínál, és készülékünk kamerájának segítségével kipróbálhatjuk, hogy azok hogyan festenének a saját bőrünkön.

Inkhunter

AR Dragon

Megjelenésében picit a Tamagocsi és a Pokémon GO klónja. Azon túl, hogy egy saját kis házi szörnnyel bohóckodhatunk a kiterjesztett valóságban, semmi mást nem kínál. Jópofa, de nagyjából 10 perc alatt meg lehet unni, hacsak nem szeretnénk egy házi szörnyet nevelgetni.

AR Dragon

Arra viszont mi is kíváncsiak lennénk, hogy vajon mire lenne képes az új, kifejezetten erre a technológiára kihegyezett, különféle szenzorokkal telepakolt iPhone X. Ha valóban olyan applikációk érkeznek erre a készülékre, mint amilyet az Apple bemutatóján is láthattunk, akkor egy szavunk sem lehet. A The Machinest demója még képernyőn keresztül is meggyőző volt, az pedig már csak hab a tortán, hogy akár multiba is nyomhatjuk majd a csillagközi inváziót a kiterjesztett valóságban.

Ezek a csúcsalkalmazások egyébként elérhetőek lesznek iPhone 8-ra is. Lehet, hogy készülnek majd kicsit butítottabb darabok is az Apple korábbi készülékeihez, ám azt vakon merem állítani, hogy egyik sem lesz olyan szép és élvezetes, mint mondjuk egy X-en.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek