EUR: 330,54 Ft
CHF: 301,73 Ft
2019. december 06., péntek
Miklós

Külföld

Phenjan már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon

Észak-Korea már csak néhány lépésre van attól, hogy atomhatalommá váljon – hangoztatta Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter az ENSZ-közgyűlés általános vitájában szombaton New Yorkban.

Ri Jong Ho szerint a phenjani rezsim végső célja, hogy hatalmi egyensúlyba kerüljön az Egyesült Államokkal. Hozzátette: kilátástalan abban reménykedni, hogy Észak-Korea egy hajszálnyit is változtat álláspontján a szigorúbb szankciók következtében.


Ri Jong Ho hangsúlyozta, hogy Donald Trump amerikai elnök ENSZ-ben mondott beszédét követően, amelyben rakétás embernek nevezte Kim Dzsong Un észak-koreai vezetőt, “elkerülhetetlenné vált, hogy rakétáink meglátogassák az Egyesült Államok teljes szárazföldi területét”.

A miniszter szerint országa “könyörtelen megelőző intézkedéseket” fog tenni, ha Washington vagy vazallusai “le akarnák fejezni” a phenjani főhadiszállást vagy az észak-koreai hadsereg vezetését.


Ri Jong Ho Trumpot értelmi fogyatékos és nagyzási hóbortban szenvedő emberként jellemezte. “Csak Trump van öngyilkos küldetésben” – jelentette ki arra válaszolva, hogy az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben pontosan ugyanezt állította a phenjani rezsim vezetőjéről. Szerinte amennyiben ártatlan amerikaiak esnének áldozatul a két ország konfliktusában, ezért teljes mértékben Trumpot terhelné a felelősség.

Az külügyminiszter felszólalását megelőzően az amerikai védelmi minisztérium, a Pentagon bejelentette, hogy az amerikai légierő B-1B típusú hadászati nehézbombázói harci repülőgépek kíséretében szombaton az Észak-Koreától keletre fekvő vizek fölötti nemzetközi légtérbe repültek, s az erődemonstrációval felhívták a figyelmet a Donald Trump elnök számára rendelkezésre álló katonai opciók tárházára.

További Cikkek:

Kapcsolódó Cikkek