EUR: 350,10 Ft
CHF: 330,85 Ft
2020. május 25., hétfő
Orbán

Egyéb Eger

Polgárőreink is védik a határokat

A polgárőrök önkéntesen, szabadidejük terhére őrzik, vigyázzák a falvakban és a városokban vagy éppen a déli határ közelében élő családok biztonságát, amiért köszönet illeti őket – jelentette ki napirend előtti parlamenti felszólalásában Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott.

Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő utalt arra, hogy az Országos Polgárőr Szövetség elnöke szerint a polgárőrség aranykorát éli. Ez azért igaz, mert 2010 óta több olyan döntés született, ami megerősítette a polgárőröket: 2012-ben lépett hatályba a polgárőrségről szóló törvény, a köztestületté minősítés pedig megfelelő rangot ad munkájukhoz. Soha ekkora költségvetési támogatást nem kapott az Országos Polgárőr Szövetség, nem is beszélve az infrastrukturális segítségről és támogatásról – fogalmazott a honatya.


Beszámolt arról is, hogy ma 2074 polgárőr-egyesület működik, 61 ezer taggal. Csak tavaly ötezerrel nőtt a polgárőrök száma. Előremutató, hogy 2015-től lehetőség van ifjú polgárőrök belépésére is. Ma már 1100 14–18 éves tagja van a szervezetnek. A polgárőrök 2016-ban kilencmillió munkaórát, szolgálati órát teljesítettek.

Nyitrai Zsolt az országgyűlésben szólalt fel a polgárőrökért

 

Nyitrai Zsolt megköszönte a polgárőröknek azt is, hogy részt vesznek az illegális migrációval kapcsolatos határvédelemben, együttműködve a rendőrséggel és a honvédséggel. Megalakult a polgárőrség határvédelmi tagozata 55 egyesülettel és 1200 polgárőrrel.


Magyarország határait minden körülmények között meg kell védenünk, ebben feladat hárul a polgárőrökre is. Összességében elmondhatjuk, hogy a rendszerváltoztatás óta nem volt ilyen kiegyensúlyozott a közbiztonság, mint napjainkban. Magyarország a béke szigete, és ez a polgárőrökön is múlik – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt.

A polgárőrség szorosan együttműködve segíti a rendőrség és a honvédség határvédelmi munkáját
MTI Fotó: Balogh Zoltán

 

Nyitrai Zsolt arra kérte a kormányt, hogy tekintse stratégiai partnernek az Országos Polgárőr Szövetséget, a polgárőröket, és kérte: kössön stratégiai együttműködési megállapodást az Országos Polgárőr Szövetséggel, hiszen a célok közösek, az ország polgárainak védelme.

A kormány nevében Kontrát Károly államtitkár válaszolt az elhangzottakra, egyebek mellett kijelentette: ma elmondhatjuk, hogy Magyarország Európában és a világon is az egyik legbiztonságosabb ország. Hozzátette: a kormány készen áll arra, hogy új együttműködési formákat találjon a polgárőrséggel, hogy még hatékonyabban tudjuk szolgálni Magyarország és a magyar emberek biztonságát.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.