2020. június 07., vasárnap
Róbert

Külföld

Prágában így védekeznek a gázolásos terrorista támadások ellen

Állandó és mozgatható betonakadályok vagy speciális sorompók elhelyezésével akarják Prágában megvédeni a nagy tömegek által látogatott helyeket az esetleges gázolásos terrorista támadások elől – közölte csütörtökön a prágai önkormányzat.

Néhány éve már hasonló akadályokat helyeztek el a prágai Óvárosban több zsidó műemléknél.


Az új akadályok közül az elsőket – fekete-sárga csíkos betontömböket – szerdán helyezték el a történelmi Óvárosi tér és a Parízská utca között.

“Prága központjában nincs sok olyan, autóforgalom elől lezárt hely, ahol folyamatosan nagyon sokan tartózkodnának, s amelybe egy olyan utca torkollna, amelyen például egy teherautó nagyon fel tud gyorsulni, és a tömegbe hajtva tragédiát okozhat. Ezeket a helyeket szeretnénk biztonságosabbá tenni” – közölte Oldrich Lomec belvárosi polgármester.


Hasonló módon kívánják biztonságosabbá tenni a prágai vár, a Hradzsin alatti Kisoldal néhány kiválasztott terét is.

Az önkormányzat által jóváhagyott biztonsági intézkedéscsomag része, hogy megújítják az Óvárosi teret és a Vencel teret figyelő kamerarendszereket is. A tervezett költségek mintegy százmillió koronára (1,16 milliárd forintra) rúgnak.

A nagy kiterjedésű Hradzsin három bejáratánál már tavaly fémdetektoros beléptetőkapukat állítottak fel, s a látogatókat rendőrök figyelik, akik gyanú esetén időnként egy-egy turistát is átvizsgálnak.

A Moldva-parti metropolist tavaly több mint hatmillió turista kereste fel. A külföldiek a várost biztonságosnak tartják, így a turisták száma is folyamatosan nő.

Terror Londonban:

Kapcsolódó Cikkek