EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Külföld

Putyin: Fölöslegesek és hatástalanok az újabb szankciók Észak-Korea ellen

Fölöslegesek és hatástalanok volnának az újabb szankciók Észak-Korea ellen, a phenjani vezetés nem változna meg, csak a nép szenvedne jobban, és az egyre nagyobb katonai fenyegetésnek sincs semmi értelme, mert globális katasztrófa lehet belőle – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden a BRICS-országok hsziameni csúcsértekezletén tartott sajtótájékoztatóján.

Oroszország elítéli az észak-koreai kísérleteket – tette hozzá Putyin a vasárnapi nukleáris robbantási kísérletre utalva, amelyről Phenjan azt állítja, hogy hidrogénbombát próbált ki. “Úgy gondoljuk, hogy ezek provokációk, de ebben az esetben bármilyen új szankció fölösleges és hatástalan volna” – fűzte hozzá.


A hatodik és eddigi legerősebb föld alatti nukleáris robbantási kísérlet hatására az Egyesült Államok és európai szövetségesei, valamint Japán hétfőn bejelentették, hogy újabb súlyos ENSZ-szankciók meghozásáról tárgyalnak, de a világszervezetben vétójoggal rendelkező Oroszország és Kína álláspontja bizonytalan, bár ezzel a nyilatkozatával Putyin gyakorlatilag csatlakozott Kína álláspontjához, amely szerint békés megoldás kell.

Az észak-koreaiak “nem fognak lemondani nukleáris programjukról, amíg nem érzik biztonságban magukat. Ezért keresni kell annak lehetőségét, hogy újrainduljon a párbeszéd minden érintett fél között” – mondta Putyin.


Bírálta, hogy az Egyesült Államok nem zárja ki a katonai lépés lehetőségét, mert Washington szerint “semmilyen békítő beszéd nem hat már”.

Az orosz elnök “nevetségesnek” mondta, hogy az Egyesült Államok először szankciókkal sújtotta Oroszországot ugyanabban a törvényben, amelyben megbüntette Észak-Koreát, majd “arra kérte Moszkvát, hogy járuljon hozzá a Phenjan elleni szankciók meghozatalához az ENSZ-ben”.

Az Észak-Korea elleni nemzetközi szankciókkal kapcsolatban Alekszandr Novak orosz energiaügyi miniszter a csúcstalálkozón újságíróknak elmondta, hogy az Észak-Koreába irányuló orosz olajexport csaknem nulla, kizárólag olajszármazékokat szállítanak. Moszkva eddig nem tárgyalt nemzetközi partnereivel arról, hogy még ezt a keveset is csökkentsék-e – tette hozzá.

A BRICS a Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság alkotta országcsoport, amely 2009-ben alakult meg azzal a céllal, hogy hatékonyabban tudják képviselni a fejlődő országokat a nyugati országok uralta világban.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek