EUR: 316,40 Ft
CHF: 281,87 Ft
2019. március 24., vasárnap
Gábor, Karina

Egyéb V.kerület

Rendhagyó előadás a Gobbi Hilda Színészházban

Edward Albee Mese az állatkertről című drámájának bemutatójára készül a Kazán István Kamaraszínház, de nem a megszokott helyükön, hanem a belvárosban található Gobbi Hilda Színészházban, ahol egyfajta „előbemutatóként” viszik színre ezt az egyedi előadást.

Mint Kriszt László dramaturg-rendező elmondta, az eredeti játszóhelyük a Fészek Művészklub, de az ott elhúzódó felújítások miatt a darabot áttették az V. kerületi Magyar utca 34. alatt található Gobbi Hilda Színészházba.
– Erről a helyről annyit érdemes tudni, hogy Gobbi Hilda, a nagyszerű színésznő azzal a céllal alapította, hogy segítséget nyújtson az ideiglenesen lakhatási problémákkal küszködő színészeknek. Van ott egy gyönyörű hall, ahol összejönnek esténként a házban lakók, s mivel magam is ott laktam jó pár évig, ismerem a körülményeket, amelyek teljesen alkalmasak egy ilyen jellegű előadás bemutatására. Talán még ad is egyfajta „színháztörténeti” hangulatot, hiszen az elmúlt évtizedekben több nagy színészkolléga hosszú évekig lakott ott.


A rendező elmondta, szinte sehol sem játsszák Albee-nek ezt a remekművét, de amikor 11 éve megalakította a kamaraszínházat, az értékelvűség mellett a ritkán vagy egyáltalán nem játszott darabok bemutatását tűzte ki célul.

– Mi 2011-ben mutattuk be elsőként ezt a drámát, kiemelkedő sikerrel. Azóta több szereposztásban játszottuk, és most két év kihagyás után, főleg az aktualitása miatt, vettük elő és mutatjuk be újra.
Kriszt László szerint ugyanis a darab, Albee meghatározását használva, abszurd, ugyanakkor ma is aktuális.
– Soha ennyi meghasonlott – főleg – fiatalt, akik elvesztették lábuk alól a talajt, ennyi elidegenedett embert nem láttam, mint napjainkban, S hogy mi vezet ide? Nos, erre konkrét választ nem tudok adni, hiszen mindenkinél más és más az ok, de ez a darab általános értelemben mutatja be egy ember személyes tragédiáját, a hozzá vezető utat, s higgye el, a legtöbb néző talál hasonlóságot a saját és a darab főhőse, Jary élete között, talán ezért is ilyen sikeres ez a mű. Hozzá kell tennem, hogy két nagyszerű színész, a rutinos Kovács Molnár József és a fiatal, pályakezdő Vég András hitelesen, virtuózan jeleníti meg ezt a két teljesen ellentétes figurát.


A házi bemutató helyszíne az V. kerület, Magyar utca 34. alatti lévő Gobbi Hilda Színészházban lesz, 2017. szeptember 30-án 19 órai kezdettel, a premier pedig október 31-én, szintén 19 órai kezdéssel a Fészek Művészklub kupolatermében.

Kapcsolódó Cikkek

  • Orbán Balázs: Nincs szükség uniós egységre a migráció kérdésében

    Orbán Balázs: Nincs szükség uniós egységre a migráció kérdésében

    Európa történelmileg, földrajzilag, kulturálisan és gazdaságilag is jó értelemben véve megosztott kontinens, ezért nincs szükség egységre az Európai Unióban (EU) a migráció kérdését illetően, ha pedig ezt elfogadjuk, akkor meg lehet keresni azokat a pontokat, amelyekben mégis egyet tudunk érteni – mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára.

  • Slytract – Erős visszatérés

    Slytract – Erős visszatérés

    A 2005-ben alakult miskolci metál formáció hosszabb szünet után jelentkezett új videoklipjével. A visszatérés olyan jól sikerült, hogy pár nap leforgása alatt komoly felkéréseket kapott a banda, például a Cannibal Corpse előtt is felléphetnek a nyár folyamán Budapesten.