EUR: 345,02 Ft
CHF: 319,59 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Robbanásszerűen fejlődött az ingatlanpiac

Szakértői becslések szerint idén akár 17 ezer új építésű lakást értékesíthetnek országszerte, ami több mint kétszerese annak, amit két éve el lehetett adni. A szakértők szerint az új és használt lakások piacán érzékelhető hatalmas fellendülés és a kormányzat otthonteremtési támogatási rendszerének kialakítása között szoros az összefüggés.

Ha csak azt a számot vesszük alapul, hogy a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) 2015-ös bevezetése óta 50 ezer család igényelte, akkor nem sok kétség marad, hogy a kormányzat otthonteremtési politikája elérte célját. Hiszen azzal, hogy a családok akár 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz juthatnak, megakadályozza, hogy egy család anyagilag tönkremenjen, amikor saját otthont akar építeni. Ráadásul a háromgyermekes családoknak további 10 millió forintos államilag támogatott hitelt is nyújt az új otthonteremtési támogatási rendszer, amely nemcsak az új építésű, de a használt lakások piacát is fellendítette. A piaci szereplők felmérései szerint ez azonnali hatással volt a hazai ingatlanpiacra. A csok indulásának évében 7200 új lakást építettek a beruházók országszerte, 2016-ban ez 30 százalékkal növekedett, idén pedig várhatóan további 40-50 százalékkal emelkedik az újlakás-értékesítések száma, ami a jelenlegi trend alapján 2017 végéig elérheti a 15 ezres értéket. A lakásépítések száma hazánkban a világgazdasági válságot követő években történelmi mélypontra került, 2004–2013 között több mint 80 százalékkal esett vissza, míg a kiadott lakásépítési engedélyek száma közel 90 százalékkal csökkent. Ami egyáltalán nem csoda, hiszen a balliberális kormányok gyakorlatilag megszüntettek minden ilyen támogatást, népszerűsítve ezzel a kockázatos devizahiteleket, amelyek miatt sok ezer család került kilátástalan helyzetbe. Az Orbán-kormány intézkedései ennek a mélyrepülésnek vetettek véget.


/Fotó: MTI

Ez a robbanásszerű bővülés persze a lakásárak emelkedését is magával hozta, de a szakemberek szerint az áremelkedés folyamatosan lassul. Ugyanakkor a csokot igénylők jelenleg a támogatás igénybevételével magasabb áron tudnak lakást vásárolni, de ha az árak tovább emelkednek, az érdeklődők újra visszafordulhatnak a használt lakások piaca felé.

Az új építésű lakások számának robbanásszerű emelkedését a beruházói oldalról is megerősítette a kormányzat, hiszen 2019 végéig 5 százalékban állapították meg a lakásépítés áfáját, ezzel komolyan ösztönözve a beruházókat. Ez az intézkedés önmérsékletre is inti a piaci szereplőket, hiszen az alacsonyabb áfa csak 2019 végéig garantált, vagyis sem a beruházók, sem a vásárlók nem esnek a túlzott piaci kínálat és az azzal járó esetleges további áremelkedés csapdájába.


/Fotó: MTI

Erre a szakemberek szerint azért is szükség van, mert az áfacsökkentés ellenére az árak nem estek, vagyis az építőipar szereplői olyan többletbevételekhez juthattak, amelyek a vállalkozások fejlődését is prognosztizálják. A hazai építőiparnak ugyanis a jelentősen könnyített engedélyezési eljárásoknak köszönhetően most már csak a magas építőanyagárakkal és a munkaerőhiánnyal kell megküzdenie, a bürokráciával nem.

Jövőre 210 milliárd jut a csokra
A családok eddig 136 milliárd forint összértékben igényelték a csokot, azt a támogatási formát, amelynek a jövője is biztosított, hiszen a kormány erre a célra a 2017-es költségvetésben is több mint 210 milliárd forintot különített el.

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

Kapcsolódó Cikkek

  • Érden lesz otthon a DKKA

    Érden lesz otthon a DKKA

    Junior világbajnok kapust, négy új játékost és a következő szezon hazai bajnoki mérkőzéseinek helyszínét jelentette be a Dunaújvárosi Kohász Kézilabda Akadémia (DKKA) május 28.

  • Maszk nélkül nincs színház!

    Maszk nélkül nincs színház!

    Hogy előadásokat mikor tarthatnak, lapzártánkkor még nem lehetett tudni, de a próbákat már elkezdték a Miskolci Nemzeti Színházban.