2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Pécs

Rúdtáncot is tanulhatnak Pécsett az egyetemisták

Lusták lennének az egyetemisták? Nem akarnak kötelezően „tesizni”? Ugyan! A Pécsi Tudományegyetem, egész pontosan a Táncoló Egyetem teljesen új dimenziót nyitott a diákok előtt: a fiatalok felvehető kurzusként rúdfitneszt, azaz rúdtáncot tanulhatnak.

A Táncoló Egyetem által meghirdetett legújabb kurzuson bárki részt vehet, és ha elvégzi az alapokat, még kreditet is kap érte. Ha pedig ez nem lenne elég lelkesítő, akkor a látvány garantáltan vonzani fogja a tömeget az órára.


Már a pécsi főtéren is bemutatkoztak

– Szeretnénk eloszlatni a sztereotípiákat, mert ez ma már egy igen kemény sporttá fejlődött. Erőelemeket tartalmaz és a hajlékonyságra épít. De nagyon komolyan átmozgatja a felsőtestet is. Szerintünk tökéletes edzésforma – árulta el az órákat tartó Dombai Szilvia. A rúdtáncoktató elmondta: ez a sportág annyira komoly lett, hogy ma már az olimpia felé is kacsingatnak.

„A test megerősítése mellett nagy hangsúlyt fektetek a nyújtásra, hiszen egy-egy elem kivitelezése akkor a legszebb, ha kellő rugalmassággal rendelkezünk.”

– Ma már nemcsak a nők, hanem a férfiak is nagyon keményen űzik ezt a sportot. Az ilyen saját testsúlyos edzések szinte tökéletes alakot képesek kialakítani a sportolóknál – tette hozzá Szilvia, aki 2010 óta foglalkozik intenzíven a rúdtánccal.


Szilvi nagyon odafigyel tanítványaira

Az egyetemistáknak az első szemeszterben egy kezdő csoportot indítottak, ahol heti egy alkalommal sajátíthatják el az alapokat, talajon és rúdon egyaránt. Sőt még rövid koreográfiákat és kombinációkat is be lehet gyakorolni. De aki úgy érzi, hogy biztonságosan „csimpaszkodik” a rúdon, tovább is mehet. A cél az, hogy a kreditek megszerzése mellett megszerettessék és megismertessék a rúdfitneszt a fiatalokkal.

Az oktató szereti az egyedi trükköket, a meghökkentő elemeket, de a tanítványokkal mindent az alapoktól kezdenek, fokozatosan jutnak el a leggyakrabban használt táncos mozdulatokig és erőelemekig.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.