EUR: 350,61 Ft
CHF: 330,80 Ft
2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Egyéb Eger

Sírjunk vagy nevessünk?

Körülbelül a címben szereplő két variáció jut az eszünkbe, amikor a kezdetben elmaradt, majd most mégis megrendezendő Eger Rallye-ra gondolunk, amelynek rengeteg rajongója van városunkban – de azért van itt némi bökkenő.

A szervezés elől minden akadályt elgördített a jogszabályok, a természetvédelmi követelmények engedékenysége, a városvezetés partner és végül is örül neki – majdnem – mindenki. Mi akkor a gond? Ha visszaemlékszünk, idén már lefújták a Budapest Rallye-t, ott is fellázadtak a vadászok, az erdővédők és mindenki, aki nem szerette volna, hogy a fák lombjai között zaj és szmog legyen akár időszakosan is. Eger esetében is felvetődik a kérdés: ezen a gyönyörű környéken hogy lehet autóversenyt rendezni?


Már be is vonultak az autók a Dobó térre egy bemutató erejéig

– Ezek az autók ugyanolyan környezetvédelmi besorolással rendelkeznek, mint az utcai autók, semmivel sem bocsátanak ki több káros anyagot, ráadásul a versenyzők is rendkívül odafigyelnek, hogy a pályák környezetét ne károsítsák semmilyen módon. Egerben és környékén egyébként nemzeti parki részt nem, csak Natura 2000-es besorolású területet érint a rali útvonala, amelyre megkaptuk az engedélyeket – mondta kérdésünkre a múlt heti beharangozó sajtótájékoztatón Oláh Gyárfás, a Magyar Autósport Szövetség elnöke.

 

Mi a Natura 2000-es terület?

Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 területek egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózatot alkotnak, ami a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. Olyan zöld infrastruktúra, mely biztosítja Európa természetes élőhelyeinek ökoszisztéma-szolgáltatásait, valamint jó állapotban való megőrzöttségét.

Kérdeztük a Greenpeace Magyarországot is, hogy mit szólnak ehhez a „csak” Natura 2000-es „ajánlathoz”: – Nemcsak úgy általában nem szeretjük a zajos autókat, és nem tartjuk jó ötletnek, ha a Bazilikánál dübörögnek a gépek, de a Natura 2000 területek zavarása szempontjából a dolgot különösen kritikusnak látjuk – mondta Gadó György Pál kampányfelelős, aki hozzátette, részben az esemény közelsége miatt jelenleg annyi ügyük van egyszerre, hogy az Eger Rallye-val nem tudnak foglalkozni.


Az egri városvezetés nagyon örült az MNASZ megkeresésének (jobbról balra Berényi Ákos szakágvezető, Oláh Gyárfás az MNASZ elnöke, Martonné Adler Ildikó alpolgármester, Habis László polgármester, Adamovics Márk a rally főszervezője és néhány versenyző)

Egyébként sem lenne semmi, ami meggátolná a verseny megrendezését, és meg kell hagyni, nagy örömöt váltott ki az egriekből a tudat, hogy egyik kedvenc eseményük mégsem marad el.

– Egerben nagyon várják ezt a sporteseményt és örültünk az autósport-szövetség megkeresésének, hogy mégsem kell idén lemondanunk a raliról, ugyan nem nyitó, hanem záró futamként, de talán ez még izgalmasabb. Turisztikai szempontból sem elhanyagolható a városunknak, hiszen ez egy olyan pluszt jelent a látogatók szempontjából, ami novemberben is lendületet adhat – ecsetelte a pozitívumokat Martonné Adler Ildikó sportét felelős alpolgármester.

November 3–5. között tehát eldől, hogy Herczig Norbert, Hadik András vagy esetleg valaki más emelheti magasba a serleget a Dobó téren.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Elektromos autógyár Ózdon?

  Egy potenciális ózdi befektetőjelölttel tárgyalt a napokban Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője valamint a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi Karának dékánja az elektromos autógyártás jelenéről és jövőjéről.

 • Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Meg kell menteni az egri vízilabdát!

  Égető szükség lenne arra a 68 millió forintra, amit a közgyűlés megszavazott, de a hivatal lapzártánkkor még nem utalt át az Egri Vízilabda Kft-nek.

 • Balett a parkban

  Balett a parkban

  A Miskolci Balett táncosai is, akik Miskolc város napja és a közösségek hetének alkalmából szabadtéri táncimproviázciót mutattak be a Bársony János utcában.