EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 07., vasárnap
Róbert

Belföld

Solti Péter: A rendszerváltás óta nem látott mértékű fejlesztés zajlik az oktatásban

A mostanihoz hasonló mértékű fejlesztés a rendszerváltás óta nem történt a magyar oktatásban – jelentette ki Solti Péter, a Klebelsberg Központ elnöke a Magyar Időknek adott interjúban, amely a lap csütörtöki számában jelent meg.

Elmondta, hogy a rendelkezésre álló 270 milliárdos forrás az épített infrastruktúrán és oktatási eszközfejlesztésen túl szakmai-módszertani továbbképzésre is szolgál. A cél az, hogy XXI. századi körülményeket teremtsenek a diákok és a tanárok számára – szögezte le, arra is kitérve, hogy a felújítási, iskolaépítési pénzügyi kereten túl a köznevelési intézmények fenntartására 600 milliárd forint jut.


Solti Péter azt mondta, hogy 33 ezer új bútorral kezdődik ez a tanév, ami egy 500 milliós beszerzés eredménye. Ezenkívül 44 tankerületi központot érint egy 45 milliárd forintos, uniós forrásból megvalósuló pályázat, amelynek segítségével tableteket és laptopokat szereznek be a “konvergenciarégiókban” lévő iskolákba. Az ország középső részén pedig 7,5 milliárd forintért, kormányzati forrásból valósítanak meg informatikai fejlesztéseket, a cél, hogy az összes köznevelési intézményben egyformán magas színvonalú legyen a digitális eszközpark.

A Klebelsberg Központ elnöke megemlítette azt is: a kormány a szakszervezetek javaslatára döntött úgy, hogy a szeptemberi béremelést differenciálhatóvá teszi. Hozzátette, hogy “minden ellenkező híreszteléssel szemben az ehhez szükséges forrás az idei és a jövő évi költségvetésben is rendelkezésre áll”.


A tanárhiányra vonatkozóan Solti Péter hangsúlyozta, hogy erre a problémára megvannak a szükséges oktatáspolitikai válaszok. Ilyen például a Klebelsberg képzési ösztöndíj program és a pedagógus-életpálya. Az idei tanév elején a tankerületi központok megoldották, hogy minden diák megkapja a szükséges szakos ellátást. Ott, ahol valamelyik szakon tanárhiány volt, áttanítással, fizetett túlmunka elrendelésével lehet orvosolni a helyzetet addig, amíg nem sikerül betölteni az állásokat – fejtette ki.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Számvevőszék: Stabilitást ad a 2021-es költségvetés

  Számvevőszék: Stabilitást ad a 2021-es költségvetés

  Megalapozott a 2021. évi központi költségvetési törvényjavaslat, ugyanakkor a bevételi és a kiadási oldalon is vannak kockázatok – állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ). Az Országgyűlésnek elektronikus úton benyújtott véleményében az ÁSZ rámutat: a törvényjavaslat megfelel az Alaptörvényben meghatározott államadósság-szabálynak, valamint a költségvetésre vonatkozó jogszabályi előírásoknak.

 • Nagy István: Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

  Nagy István: Eljött a felelősségteljes kikapcsolódás ideje

  Magyarország szinte teljes egészét lefedik a vendég-, kulcsos- és turistaházak nyújtotta szolgáltatások, így nem szükséges külföldre utazniuk vagy az ország forgalmas turistacélpontjait felkeresniük a kikapcsolódásra vágyóknak – jelentette ki Nagy István agrárminiszter pénteken a Baranya megyei Szaporcán.

 • Balesetben meghalt egy motoros a Mátrában

  Balesetben meghalt egy motoros a Mátrában

  Balesetben életét vesztette egy motoros a Mátrában, Parádsasvár és Mátraháza között – közölte a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton az MTI-vel.

 • Kétszázezer cég élt a beszámoló-halasztással a veszélyhelyzet alatt

  Kétszázezer cég élt a beszámoló-halasztással a veszélyhelyzet alatt

  Három cégből kettő élt a társaságiadó-bevallás és befizetés halasztási lehetőségével: míg tavaly a június 3-iki határidőig 317 ezer cég vallotta be a társasági adót, idén csak 117 ezer – tájékoztatta az MTI-t Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.