2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb XVI.kerület

Szeretjük a Naplás-tavat

Idén is útjára indult a Szeretjük a Naplás-tavat elnevezésű program a XVI. kerület óvodásai számára. Mint korábban is a HungaroControl Zrt. támogatásával, a Rákosmenti Mezei Őrszolgálat, a Környezetvédelmi Bizottság és a Környezetvédelmi Iroda szervezésében.

A Naplás-tó  Budapest legnagyobb kiterjedésű állóvize a XVI. kerületben, Cinkota mellett. A tó és közvetlen környezete 1997 óta tájvédelmi körzet. A közeli Cinkotai parkerdővel és a Merzse-mocsárral együtt számos vízimadár fontos pihenőhelye a tavaszi és őszi madárvonulási időszakban. A tó népszerű szabadidős úti cél a környékbeliek számára. Nyaranta kedvelt kiránduló- és horgászhely, de fürödni tilos benne. Télen a befagyott felületen tartózkodni életveszélyes, ezért telente a Rákosmenti Mezőőr Szolgálat munkatársai mindenkit figyelmeztetnek, aki a jégre lép.


A Margaréta Óvodába járó gyerekek élvezték a kirándulást (Fotó: Keresztesi Balázs)

A Naplás-tó és környezete ökológiai szempontból a főváros egyik legértékesebb területe. Összesen mintegy 150 hektár, mely a Budai Tájvédelmi Körzet után a második legnagyobb ilyen védett terület Budapesten.  A tó védelem alá helyezésének indoka az volt, hogy Közép-Európában ez az egyetlen ilyen nagy kiterjedésű városi terület, amelyen a vízi és mocsári növényzet, illetve a hozzá csatlakozó sásréti és lápréti vegetáció viszonylag háborítatlan. Értékesek a nyílt vízi hínáros, nádas, a partvonalon csatlakozó magas sásos rét- és lápréttöredékek is.

A gyerekek mindent megtudhattak a tóról, és még ajándékot is kaptak (Fotó: Keresztesi Balázs)

A kerületi óvodások pedig immár negyedik alkalommal vehettek részt azon a tanösvényi túrán, amelyet az önkormányzat szervezett számukra és ahol az Oláh Csaba vezette Rákosmenti Mezei Őrszolgálat munkatársai kalauzolták őket. A túrák első napján  Szász József alpolgármester és dr. Környeiné Rátz Katalin képviselő köszöntötte a Margaréta Óvodába járó gyerekeket, majd megajándékozták őket egy-egy újrahasznosított anyagból készült hátizsákkal, amelyek ez alkalomból készültek. A „Kirándulás a Naplás-tóhoz” program megvalósításához a HungaroControl Zrt. ezúttal 1,7 millió forinttal járult hozzá, melynek köszönhetően szeptember 18-a és 27-e között hét kerületi óvoda húsz telephelyéről 33 csoport, összesen 841 gyermek látogathatott ki a Naplás-tóhoz.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.