EUR: 344,48 Ft
CHF: 318,03 Ft
2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Tatabánya

Szüret Alsógallán

Régen a szüret társas eseménynek számított, egész éven át emlékeztek és készültek rá a családok. Akkoriban ez egy egész közösség, falvak, szőlőhegyek közös ünnepe volt, amelyet a nap végén mulatságok zártak.

Ez a hagyomány városunkban még ma is elevenen él, hiszen a szüreti mulatságokat minden városrészben megtartják. Alsógallán felvonulással kezdődik minden évben az ünneplés, ám a rossz idő miatt ez most elmaradt. A kedv azonban így is jó volt, hiszen a mulatság nem maradt el. Schamberger János, az Alsógallai Baráti Egyesület elnöke elmondta: az egyik legrégebbi népi szokásokat felelevenítő rendezvény az alsógallai szüreti mulatság, ami azért is fontos, hogy a fiataloknak is megmutassák, mennyire fontos a sváb hagyományok ápolása. A rendezvényt dr. Kancz Csaba megyei kormánymegbízott nyitotta meg, aki elmondta: fontos, hogy megőrizzük a hagyományainkat. Születésnapot is ünnepeltek, hiszen a tánccsoport fennállásának 25. évfordulója volt, így meghívták a régi táncosokat, hogy együtt elevenítsék fel az emlékeket. Természetesen nem maradhatott el az aprótalpúak nemzetiségi műsora sem, majd ezek után kezdődött az igazi mulatság.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.