EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Nagykanizsa

Taroltak a kanizsai kertek

Mondhatni a hagyományokhoz híven, az országos megmérettetésen is taroltak a kanizsai konyhakertek. A helyi díjátadó után nem sokkal kiderült, hogy három kategóriában is elismerték a dél-zalaiakat.

Kanizsán már ötödik alkalommal írták ki a versengést a Magyarország legszebb konyhakertjei országos programhoz csatlakozva. Idén mintegy hatvanan neveztek a hét kategóriában. A helyi díjazottakat és helyezetteket szakmai konferencia keretében köszöntötték, amelyen Dénes Sándor polgármester kiemelte: a jelentkezők száma is arról tanúskodik, hogy Kanizsán továbbra is él a föld szeretete és a földnek, a kertművelésnek becsülete van.


– Aki a földjén dolgozik, friss, egészséges zöldséget, gyümölcsöt tehet a család asztalára, és ez nagyon fontos a zsűri által megítélt esztétikai élmény mellett – tette hozzá a városvezető.

A konferencián Lantos Gergely, az agrártárca főosztályvezetője arról is szólt, hogy a kormány meghirdette a zártkerti revitalizációs programot, amelynek támogatására kétmilliárd forintot különített el a kabinet.


– Az önkormányzatok fejlesztéseit támogatjuk majd annak érdekében, hogy a zártkertek minél inkább elérhetők legyenek, s a közösségi áram- és vízvételi lehetőséget biztosítani tudják a települések a zártkertet művelőknek.

Ilyen csodákat láthattak az internetes szavazók (Fotó: Legszebb kertek Nagykanizsa)

A díjátadón nemcsak a kategóriák győzteseit és helyezettjeit jutalmazták, hanem kihirdették a közönségszavazás eredményét is. Mint azt a Lokál Extra megírta, az 1–3. helyezettek és a különdíjasok kertjeiről 9-9 fotót töltött fel az önkormányzat a program Facebook-oldalára anonim módon, tehát csak sorszámmal különböztetve meg azokat.  A voksolás szeptember elején zárult, s elképesztő számokat hozott. A győztes Tóth Ferencné 101 lájkot kapott, kertjének fényképeit több mint négyezren nézték meg. A második Boldog Donáti Celesztina Piarista Óvoda közösségi kertjét 2300-an, a harmadik Németh Réka balkonját 2200-an látták.

Mostanra az is kiderült, hogy az országos seregszemlén három kanizsai nyertest hirdettek. Kantó Kristóf és Kantó Rebeka, Salamon József, valamint Németh Sándor és Némethné Kővári Mária kertje a nemzeti ítészek tetszését is elnyerte. Salamon József zártkerti zöldséges birtokával már harmadszor nyert helyben és országosan is, és ezzel övé lett a kategória örökös díja.

A kanizsai nyertesek

Balkon: Prikryl Zoé. Mini: Kantó Kristóf és Kantó Rebeka. Normál: Tóth Ferencné. Zártkert – zöldséges: Salamon József. Zártkert – gyümölcsös: Hegedűs Györgyné. Zártkert – vegyes: Németh Sándor és Némethné Kővári Mária. Közösségi: Nagykanizsa Központi Rózsa Óvoda Attila úti Tagóvoda. Különdíjak, legidősebb önálló kertművelő: Szelei Józsefné (83 éves), legidősebb kertművelő házaspár: Nagy László és felesége (83 és 81 éves), legpechesebb kertművelő: Stampfel Szilvia.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.