EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Egyéb Szeged

Továbbra is bűzlik Botkáék ivóvízprojektje

Szeged-szerte folyamatosak a panaszok az ivóvízre, egyre kínosabb a Vízmű magyarázkodása, Botkáék milliárdos beruházása nem győzte meg a lakosokat.

Sárga és büdös, ihatatlan – így panaszkodnak hónapok óta az ivóvízre a szegedi lakosok szinte valamennyi városrészben. Lassan szélmalomharcnak tűnik a küzdelem, mert a helyzet nem javul, miközben a szolgáltató ugyanazt a választ mantrázza, átmeneti problémáról és fogyasztásra alkalmas vízről beszél. A szegedi városvezetés hallgatása pedig beszédes.


Ilyen ivóvíz folyik a szegedi csapokból

A város lakói a közösségi oldalakon is hangit adnak véleményüknek. Egy bosszús felhasználó felvétele

„A Tiszában is fürödhetnénk ennyi erővel, olyan a víz a kádban. A fehér ingeim sárgák lettek a mosógépben!”; „Ásványvízzel mossak ezentúl?”; „Nálunk is több fehér ruhanemű sárga foltos lett mosás után. És ki sem jön belőle!”; „Nyár óta csak ásványvizet fogyasztunk, ezt a dögszagú vizet képtelenség meginni” – a legnépszerűbb közösségi oldal egyik nyilvános szegedi csoportjában a napokban is többen adtak hangot elégedetlenségüknek a szegedi ivóvízellátással kapcsolatban. A Lokál Extra Szegednek Tarjánból, Alsó- és Felsővárosból, legutóbb Újszegedről, Rókusról és Kiskundorozsmáról jelezték lakosok negatív tapasztalataikat.

Ahogy telnek-múlnak a hetek, az itt élők egyre kevésbé fogadják el a Vízmű hivatalos tájékoztatását, miszerint „a Szeged-Algyő ivóvízminőség-javító program elindítását követően a jelzett problémák átmenetileg jelentkezhetnek. A víz intenzív folyatás, öblítés és ülepítés után fogyasztásra alkalmas”.


Reggel, éjjel meg este

A Szegedi Vízmű Zrt. a problémák mielőbbi felderítésében és megoldásában a fogyasztók együttműködésére is számít. A lakosok az éjjel-nappal hívható telefonszámokon (62/558 855, 62/420 155, 06/80 828 882) jelezhetik a szegedi ivóvízzel kapcsolatos észrevételeiket.

Uniós és állami támogatásokból idén tavaszra valósult meg a Szegedet és Algyőt érintő 3,3 milliárd forintos projekt, melynek kedvezményezettje a két önkormányzat által alkotott társulás. A Szegedi Vízmű Zrt. azt közölte, hogy az új ivóvíztisztítási technológia segítségével az Európai Unió előírásai szerint csökkentik az arzén- és ammóniumszintet az ivóvízben. Mint írják, az új technológiával megtisztított víz összetétele megváltozott az eddig megszokotthoz képest, ez a megváltozott összetételű víz a városi és a házi vízvezetékrendszerek faláról leoldhatja a lerakódásokat, és a leoldott lerakódásokkal keveredve előfordulhat, hogy az ivóvíz sárgás színű, zavaros, kellemetlen szagú lesz. A tisztítási technológia indításakor – az ivóvíztelepek ki- és belépésével – az ivóvízhálózatban az áramlási irányok is többször változnak, ami szintén „megmozgatja” a vezetékhálózat falán lévő lerakódásokat. Kitértek rá, ez egy átmeneti időszak, ami szükséges ahhoz, hogy „beálljon” a rendszer, és kialakuljon az üzemelési egyensúly, a folyamat több hónapot is felölelhet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.