2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Életmód

Tudja ön, mennyi az ideális testsúlya?  

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert a megfelelő súly számtalan tényezőtől függ, és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet.

– Az ideális testsúly kiszámításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom és a zsír arányát és az általános egészségi állapotot – magyarázta Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa. A legelterjedtebb a BMI (testtömegindex) használata, amit a súlyból és a magasságából számíthatunk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az alábbi mérőszám:


16 alatt: súlyosan sovány
16 és 18,49 között: sovány
18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú
25 és 29,9 között: túlsúlyos
30 fölött: elhízott
40 fölött: extrém módon elhízott

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és súlyos profi sportolónak és egy sohasem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír- és izomaránya. A testzsírszázalék vizsgálatához manuális és gépi módszer is létezik. Utóbbihoz alkalmazzák a bioelektromosimpedancia-analízist (BIA) vagy az InBodyt, amelyek a testszövetek elektromos vezetőképességének különbözősége alapján működnek. A BMI-től eltérően a testzsírszázalék értéke mutatja a test összetételét, tehát két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél nem lehet ugyanolyan.

Kapcsolódó Cikkek

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.

 • Így tervezheti meg a főzést

  Így tervezheti meg a főzést

  A korábbi évtizedekben, de még 100 évvel ezelőtt is, az asszonyok az idejük nagy részében otthon tartózkodtak, végezték a ház körüli teendőket. Gyereket neveltek, szabtak-varrtak, mostak, főztek, takarítottak.

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?

 • Gyász és vigalom

  Gyász és vigalom

  Száz éve egy becstelen, aljas, velejéig igazságtalan békediktátumot írt alá két totálisan lényegtelen, jellegtelen “politikus”, Benárd Ágoston és Drasche-Lázár Alfréd.