2020. január 26., vasárnap
Paula, Vanda

Belföld

Ügyészségi vizsgálat is szükséges a jobbik plakáthelyeinek ügyében

Az Állami Számvevőszéknek, az ügyészségnek és a médiatanácsnak is vizsgálatot kellene indítania a Jobbik által fizikailag, vagy a használati jog tekintetében megvásárolt plakáthelyek ügyében – jelentette ki az Alapjogokért Központ Stratégiai igazgatója csütörtökön az M1 aktuális csatorna műsorában.

Kovács István hangsúlyozta, hogy a plakáthely-vásárlás gazdasági tevékenységnek minősül, márpedig a párttörvény szerint ilyet egy párt nem folytathat és ez idáig még nem is volt példa erre.


Ugyanakkor a plakátokról hiányzik az impresszum, amiért a médiatanácsnak kellene vizsgálatot indítania, továbbá az sem tisztázott, hogy az érintett önkormányzatoktól kapott-e a jobbik területhasználati engedélyt – tette hozzá az elemző.

Mint elmondta: az ügy nagyon kusza, ám a nyilatkozatokból az szűrhető le, hogy a Jobbik magát a reklámhordozót, 1000-1200 felületet vásárolt meg, és nem csupán a használat jogát.


A kérdés akkor volna tisztázható, ha a párt nyilvánosságra hozná a szerződéseket és a tranzakció költségeit. Ugyanis, ha kedvezményes áron kapták meg a plakáthelyeket, az már tiltott pártfinanszírozásnak minősül – sorolta.

Ebben a helyzetben kellene az illetékes hatóságoknak vizsgálat útján tisztázni a helyzetet – mondta Kovács István.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek