EUR: 330,99 Ft
CHF: 300,99 Ft
2019. október 21., hétfő
Orsolya

Egyéb Szekszárd

Újabb szekszárdi boros siker

Két szekszárdi pincészet is aranyérmet nyert borával egy világversenyen. A Németországban megrendezett Mundus Vini nemrégiben lezajlott úgynevezett nyári ízlelésén kiemelkedően szerepelt Dúzsi Tamás 2011-es évjáratú Graboc cuvée-je. Ugyancsak a legszebben csillogó érmet hozta haza a Vesztergombi Borászat 2014-es Turul bora.

Dúzsi Tamás pincészetének honlapján olvasható: „A Grabóc egy tipikus bordeaux-i házasítás Cabernet franc, Cabernet sauvignon és Merlot fajtákból. Színe mély rubin, illatának középpontjában a fűszeresség áll – a pohárba szagolva bors, babér és keleti fűszerek jutnak az eszünkbe. A kortyban is folytatódik ez a vonal, de mellette nagyobb teret nyer a gyümölcsösség, főként meggy és fekete ribiszke. A nagy test és alkoholtartalom, élénk savak és tanninszerkezet jellemzi. Hosszú lecsengéssel búcsúzik a bor. Fahordóban érlelt, majd 2012 februárjában lett palackozva.”


Fotó: www.duzsitamas.hu

A Vesztergombi Pincészet honlapján található információ szerint a klasszikus házasításnak tekinthető Turul cuvée 2014 hatvan százalékban cabernet franc, negyven százalékban merlot fajták felhasználásával készül. A barrique érlelésű házasítás elkészítésénél a borászat kiváltképp fontosnak tartja, hogy a fa és a pörkölt jegyek ne uralják a bor természetes jellegét. Mint írják, a cabernet franc nehéz, sokszor kissé érdes stílusát remekül egészíti ki és simítja el a merlot lágysága, kedvessége.

Fotó: www. vesztergombi.hu

Kapcsolódó Cikkek