2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Győr

Újra vár mindenkit a Vaskakas Bábszínház

A győriek közkedvelt bábszínháza évről évre fejlődik, egyre többen kíváncsiak az előadásokra. Ezentúl két játéktéren várják a nézőket, ahol a gyerekszínházi produkciókon túl felnőtt- és ifjúsági előadások is lesznek.

Lehet, hogy nem mi vagyunk a világ legjobb bábszínháza, de azzá szeretnénk válni – valahogy így kezdhette több mint két évtizeddel ezelőtt Kocsis Rozi, a Vaskakas Bábszínház igazgatója az évadnyitó társulati ülést. A munka gyümölcse időközben beért, mára az ország szakmailag egyik legmagasabban jegyzett bábszínházává váltak, s az övék lett a legnagyobb bábszínházi épület hazánkban. Ezt ki is használják, a Vaskakas bemutat felnőtt- és ifjúsági előadásokat éppúgy, mint gyerekszínházi produkciókat.


Csupa mosoly csapat: a Vaskakas Bábszínház társulata
Fotó: Marcali Gábor

A Győrkőcfesztiválról pedig már mondanunk sem kell, hogy messze földön híressé vált, évente egy hétvégére olyan gyerekbirodalmat varázsol a társulat Győrben, ahol kisebbek és nagyobbak is elfeledhetik a hétköznapokat. A fesztivál idén volt tízéves, s Kocsis Rozi szerint attól lehet ilyen sikeres, hogy egy színházi társulat fogja össze: van dramaturgiája, díszlete, „egy felépített műalkotás, amit együtt hozunk létre”. Idáig kétszer kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség által minősített „Kiváló fesztivál” elismerést is, amire idén is pályáztak. Egyébként három éve a látogatók 52 százaléka volt győri, idén a növekvő látogatószám mellett ez 45 százalék, ami azt jelenti, hogy egyre többen érkeznek az ország más részeiből, illetve a határon túlról.

Összeszokott, profi társulat a győri Vaskakas Bábszínházé
Fotó: Marcali Gábor

Van egy ősmag, akikkel együtt kezdtük, aztán vannak, akik néhány éve csatlakoztak hozzánk. A Színház- és Filmművészeti Egyetem frissen végzett bábszínészei közül most öt fiatalt szerződtettünk Győrbe – mutatta be Kocsis Rozi a társulat tagjait.


Rózsavölgyi László, az önkormányzat oktatási, kulturális, sport- és turisztikai bizottságának elnöke hozzátette: Győr büszke a bábszínházára és az 50 ezres látogatószámot hozó Győrkőcfesztiválra is, amely Közép-Európa páratlan gyermekfesztiváljává fejlődött. Felidézte, hogy a júliusi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) is nagy sikert arattak a társulat tagjai a nyitóceremónián, illetve a Fun Zone működtetésében való közreműködésükkel.

Berki Bálint is most lett munkatársa a csapatnak
Fotó: Marcali Gábor

A fejlődés most sem áll le, hiszen a Vaskakas Művészeti Központban ezentúl két játéktéren, a közel 460 nézőt befogadó Bartók Teremben és most már a 130 fős kamarateremben is várják a nézőket előadásokkal.

A Fészek bérletben – amely a óvodásoknak és iskolásoknak szól, s négy választott előadásra jogosít – a Frakk, a macskák réme, a Münchausen báró kalandjai, A halhatatlanságra vágyó királyfi és a Hamupipőke kerülnek színre. Az alsós gyerekszínházi bérletben a Münchausen báró kalandjai, az Örkény István Színház vendégjátéka, a Csoda és Kósza, a Pinokkió és a Hamupipőke szerepelnek. A felsős gyerekszínházi bérlet a Münchausen báró kalandjaira, a Nemzeti Színház és a Fitos Dezső Társulat által színre vitt Irgalom! című előadásra és a Madách Színház Makrancos Katájára érvényes.

Kocsis Rozi igazgató tartotta az éveadnyitót
Fotó: Marcali Gábor

A háromévesnél fiatalabb gyerekeknek az Apró bérletet ajánlják. Bérleten kívül az Egerek könyvét, az Amáliát és a Majomparádét mutatják be, és természetesen vendégelőadások is színesítik az évadot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.