2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Belföld

Ukrán oktatási törvény: A kormány mindent megtesz a magyar érdekek védelméért

A magyar állammal találja magát szemben az, aki a magyar érdekeket veszélyezteti – hangoztatta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján az új ukrán oktatási törvényről, majd a marosvásárhelyi iskolaügyről szólva. Lázár János kijelentette: a kormány mindent megtesz, hogy a magyar érdekeket védelmezze.

A politikus szégyenletesnek és elfogadhatatlannak nevezte “a magyar kisebbségek jogait durván megsértő” ukrán oktatási törvényt, kérve Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, és tartsa be a kárpátaljai magyarok anyanyelvhasználati jogának biztosítására tett vállalását.


Magyarország ezt a törvényt hátbatámadásnak tekinti, “Ukrajna ezzel elveszíti egy barátját” – fogalmazott a tárcavezető, emlékeztetve arra, hogy Magyarország számos alkalommal fejezte ki támogatását az ukránok iránt, így például az uniós vízummentesség kérdésében.

Közölte: Magyarország minden nemzetközi fórumon jogvédelmet kér, hogy garantálhassa az Ukrajnában élő magyarok nyelvhasználathoz, tanuláshoz való jogát.


Lázár János kitért a marosvásárhelyi iskolaügyre is, megerősítve: Magyarország mindaddig nem támogatja Románia OECD-tagságát, amíg nem történik az iskolaügyben érdemi előrelépés. A marosvásárhelyi katolikus iskolával történteket rendkívül barátságtalan lépésnek nevezte, szerinte ugyanis a román fél nem járt el korrektül, visszaélt hatalmi fölényével, és lényegében lehetetlenné tette az intézmény működését.

Magyarország fellépett a horvát OECD-tagsággal szemben is “gazdasági érdekek sérelme” miatt – tette hozzá.

Orbán Viktor miniszterelnök közelgő külföldi programjairól elmondta: a kormányfő pénteken Lengyelországba, majd Vietnamba és Szingapúrba utazik, ezért a jövő héten várhatóan nem lesz kormányülés.

A kommunista rendszerben vezető pozíciót betöltők nyugdíját firtató kérdésre a tárcavezető azt felelte: a kormány kész áttekinteni a kérdést, és nem zárkózik el a felülvizsgálattól, amit 1990-ben elmulasztottak.

Majtényi László korábbi államfőjelölt kormánykritikus szavait kérdésre úgy kommentálta: Magyarországon semmi sem akadályozza, hogy virágozzék a demokratikus közélet, a civil szervezetek szabadon véleményt nyilváníthatnak, nincsenek korlátozva.

Választási kampány előtt könnyű azt mondani, hogy a kormány miatt nem boldogulnak az ellenzéki csoportosulások. Ám “az ellenzéki pártok most azt csinálják, hogy belenéznek a tükörbe, látnak valami ocsmány dolgot, és nem megborotválkoznak, hanem összetörik a tükröt” – fogalmazott.

Arra a felvetésre, hogy az ellenzéki népszavazási kezdeményezések “mindig gellert kapnak”, Lázár János úgy reagált: ezzel ellenkezőleg, az ezekben megfogalmazott célok teljesülnek, hiszen végül nem pályázott Budapest az olimpia megrendezésére, ismét lehet vasárnap vásárolni, és éppen a minap döntött a parlament a korrupciós bűncselekmények elévülési idejének növeléséről. Örülhetnének, hogy ellenzékiként tudták érvényesíteni az akaratukat – jegyezte meg.

Egy másik kérdésre elmondta, nincs konszenzus a pszichológusok között a pszichológuskamara létrehozásáról, ezért ebben a parlamenti ciklusban nincs esély rá, hogy a képviselők elé kerüljön az erről szóló előterjesztés.

Megkérdezték arról a sajtóhírről is, miszerint az állam Pécs adósságának átvállalásáért cserébe megkapná a Pécs-Pogány repülőteret működtető céget, amit aztán bérbe adna a Roszatomnak. Lázár János közölte: fel sem merült ez, vagy ingatlancsere bármilyen formája a kormányülésen.

Faggatták személyes terveiről is. Mint mondta, ha csak rajta múlna, akkor a választókerületében dolgozna 2018 és 2022 között, úgy gondolja, hogy ott többet tudna segíteni, mint a kormányzatban. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek hosszú távú ambíciói – rögzítette, jelezve: “ha van feladat, akkor van ambíció, de azt gondolom, hogy nagyon nehéz egy fenékkel két lovat megülni”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek