2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Debrecen

Úton voltak a virágkocsik

A  virágkarnevál egyik szimbóluma, a Szent Koronát ábrázoló virágkocsi a hétvégén Budapesten volt látható, ami a virágkompozíció elmúlt évekbeli országjárásának immár tizennegyedik állomása. Az egyik legismertebb és leghíresebb debreceni virágkocsi a Nemzeti Vágta helyszínén, a Hősök terén vendégeskedett.

Immár hagyománnyá vált, hogy évente magyarországi és határon túli városok fogadják ezt a virágkocsit: a Szent Korona tiszteletét tette Budapest, Balatonfüred, Eger, Pécs, Nagyvárad, Cegléd, Kecskemét, Székesfehérvár, Gyula, Tiszafüred városában, tavaly pedig Nagyboldogasszony napján Erdő Péter bíboros, esztergomi érsek áldotta meg Esztergomban.


A kompozíció 2017-ben a Hortobágyi Lovasnapokon, majd ismét Esztergomban járt, a Debreceni Virágkarnevált követően pedig a Nemzeti Vágtán mutatkozott be, ahol a szombati megnyitóünnepségen 200 lovas, köztük 150 hagyományőrző huszár vonult fel és 300 gyalogos hagyományőrző katona jelent meg a Hősök terén. A megnyitóünnepség részeként fogadalmat tett annak a 72 településnek a lovasa, akik az elővágták után több mint 200 lovas közül a Nemzeti Vágta budapesti döntőjébe jutottak. Ezen az eseményen Debrecen városa képviseletében a szabadszállási Hajdú László indult Liptó nevű hatéves pej ménjével. A versenyző, két munkatársa, valamint a ló futtatásának Nemzeti Vágtával kapcsolatos költségeit Debrecen önkormányzata állta, a ló szállításáról pedig a Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Nonprofit Kft. gondoskodott. Esztergom és Debrecen közös virágkocsija, a „nyáját terelő jó pásztor” pedig a hétvégén Királyhelmecen mutatkozott be, a város napján.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.