EUR: 335,09 Ft
CHF: 308,08 Ft
2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Belföld

Vasparipán vonulnak fel a prosztatarák miatt

A világ legnagyobb motoros jótékonysági felvonulásaként ismert Distinguished Gentleman’s Ride (DGR) kapcsán hívják fel a figyelmet a hazánkban évente 4000 új megbetegedést okozó, 1500 halálesetért felelős prosztatarák megelőzésére és a szűrés fontosságára hazai urológus szakemberek. A szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 40 év feletti férfinak javasolt még panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. A szeptember 24-én 90 ország 600 városában 70 ezer motorost megmozgató program teljes bevételét – tavaly 3,6 millió dollárt – prosztatarák-kutatásra, prevenciós kommunikációra és férfi mentálhigiénés programokra ajánlják fel a szervezők.

Évente 4000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet – ezek a hazai prosztatarák riasztó statisztikái Magyarországon. Az EU-ban mintegy 90 ezer, a világon pedig több mint egymillió új beteget diagnosztizálnak minden évben, és minden harmadik percben meghal valaki a betegségben. A prosztatarákot az Amerikai Rák Társaság a második leggyakoribb rosszindulatú daganatként tartja számon a világon a férfiaknál, a halált okozó rákos megbetegedések között pedig – a tüdő- és a béldaganatok után – a harmadik legveszélyesebbként.


Szakértők szerint a betegség egyik legaggasztóbb és legalattomosabb jellegzetessége, hogy akár évekig is tünetmentes.

„Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a rendszeres prosztatarákszűrés életet menthet, hiszen minél hamarabb derül fény a daganatra, annál jobbak a beteg gyógyulásának esélyei. A betegség korai felismerését megnehezíti, hogy gyakran egyáltalán nem okoz észrevehető panaszokat. Sajnos még ma is előfordul, hogy csak a beteg halála után derül ki a betegség” – húzta alá dr. Rosta Gábor, a Dr. Rose Magánkórház praxisvezető urológus-sebész főorvosa, a hazai DGR-futam orvostanácsadója a Lokálnak. Hozzátette: a prosztatarák leginkább idős korban, elsősorban a 60–75 éves korosztályban fordul elő, de ötvenéves kor felett a férfiak 40%-ánál már kimutatható a jelenléte. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek szinte 80%-a későn, már áttétes stádiumban megy orvoshoz, ezzel szemben Nyugat-Európában és az USA-ban 80%-uk már akkor elkezdi a terápiát, amikor a daganat még nem terjed túl a prosztata határain.


A főorvos szerint ezért itthon már 40 éves kor felett ajánlott az éves prosztataszűrés, 50 év felett, kiegészítésként, javasolt az úgynevezett PSA-szűrés is, 60 éves kor után pedig félévente tanácsos felkeresni az urológus szakorvost.

Fontos megjegyezni, hogy a szűrésnek egyaránt része a has, a vesetájék és a nemi szervek vizsgálata, valamint a kismedence szerveinek ultrahangos ellenőrzése. További adatokat szolgáltat a vizeletvizsgálat, illetve indokolt esetben a vérvétel, amely többek között lehetővé teszi a – diagnosztikai szempontból leghitelesebbnek tartott – PSA-érték (prosztataspecifikus antigén) megállapítását is. Akinek 50-70 év között nem változik a PSA értéke, válószínűleg nem is lesz prosztatarákja.

Dr. Rosta Gábor kiemelte: a férfiak számára leginkább riasztó, a végbélen keresztül végzett betapintásos prosztatavizsgálat mindössze öt másodpercig tart, és ezt a szakemberek a kellő empátiával, kíméletesen végzik el. A tapintási eltérés önmagában is 90 százalékos találati aránnyal bír – tette hozzá.

A prosztatarák-megelőzés témáját világméretekben tematizáló Distinguished Gentleman’s Ride a Föld legátfogóbb a klasszikus és épített motorok részvételével zajló  jótékonysági rendezvénye. A DGR résztvevői a világ minden táján azzal a szándékkal indulnak az évi egy alkalommal (idén szeptember 24-én) azonos időben megrendezett eseményen, hogy támogatást gyűjtsenek a súlyos daganatos betegség megelőzésére és gyógyítására.

Idén mintegy 90 ország 600 városában 70 ezer elegánsan öltözött motoros részvételével zajlik a program, amelynek 2017-es célja, hogy 5 millió dollárt gyűjtsön össze a @MovemberFoundationnek, akik az adományt a prosztatarák kutatására és a prevenciós szűrések népszerűsítésére, valamint a férfiaknak szóló mentálhigiénés programokra fordítják majd.

„A budapesti, 27 kilométeres magyar DGR-futamra már több mint 220-an regisztráltak, az egyéni támogatások és a szponzori felajánlások összege pedig már most meghaladja az 5000 dollárt” – foglalta össze Regős Dániel, a hazai DGR-futam fő szervezője.

A szeptember 24-én egy időben zajló budapesti és a külföldi DGR-futamokra egyaránt a www.gentlemansride.com oldalon lehet regisztrálni – a regisztráció a részvétel feltétele –, illetve ennek során lehet egyéni adományokkal hozzájárulni a program pénzügyi sikeréhez.

„Az oldal támogatja baráti társaságok, teamek indulását, sőt közös adománygyűjtését is” –  hívta fel a figyelmet Regős Dániel, aki hozzátette, hogy a támogatások összege közvetlenül az ausztrál szervezőkhöz, illetve a Movember Foundationhöz fut be.

Kapcsolódó Cikkek

 • A biztos szavazók 53 százaléka Tarlós Istvánra voksolna

  A biztos szavazók 53 százaléka Tarlós Istvánra voksolna

  A biztos szavazók 53 százaléka Tarlós Istvánra, 40 százaléka Karácsony Gergely közös ellenzéki jelöltre, 7 százalékuk pedig Puzsér Róbertre szavazna a főpolgármester-választáson – közölte közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet hétfőn az MTI-vel.

 • A járművek környezetvédelmi állapotát mérik fel a héten

  A járművek környezetvédelmi állapotát mérik fel a héten

  A járművek környezetvédelmi állapotát mérik fel a szakemberek hétfőtől péntekig az ország négy nagyvárosában a Közúti Közlekedési Környezetvédelmi Akció keretében – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel.

 • Bruttó 1,3-2,7 milliót keresnek az állami egyetemek rektorai

  Bruttó 1,3-2,7 milliót keresnek az állami egyetemek rektorai

  Bruttó 1,3 millió és 2,7 millió forint között keresnek havonta az állami felsőoktatási intézmények rektorai, a kancellárok havi keresete pedig 1,1 és 2,6 millió között mozog – ismerteti a Magyar Nemzet a hétfői lapszámában az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott béradatok alapján.