EUR: 349,72 Ft
CHF: 327,46 Ft
2020. május 28., csütörtök
Emil, Csanád

Aktuális

Veszélyes mértékű az antibiotikumok hiánya a WHO szerint

Túl keveset tesz a nemzetközi közösség az új, hatékony antibiotikumok fejlesztéséért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint. Jelenleg csak nagyon kevés kezelési lehetőség létezik a rezisztens kórokozókkal szemben – közölte szerdán a szervezet.

A gyógyszereknek ellenálló kórokozók komolyan veszélyeztetik az orvostudomány előrehaladását – mondta Tedros Adhanom Ghebreyesus, a WHO igazgatója.


“A kutatás és fejlesztés területén égető szükség van több befektetésre, különben ismét eljön egy olyan kor, amikor az emberek a közönséges fertőzésektől és a kis beavatkozásoktól is félni fognak” – mondta Tedros.

Csak a kezelésnek ellenálló tuberkulózisban évente 250 ezren halnak meg. Más betegségeket is, mint a tüdőgyulladást vagy a húgyutak fertőzését, olyan kórokozók váltják ki, amelyek ellenállnak a jelenlegi antibiotikumoknak.

A WHO szerint 51 új antibiotikum közül, amelyet jelenleg fejlesztenek, csak nyolc jelent valóban új kezelési módot.

“A gyógyszergyártóknak és a kutatóknak sürgősen az olyan súlyos fertőzésekkel szembeni új antibiotikumok fejlesztésére kell koncentrálniuk, amelyekben a páciensek néhány nap alatt meghalhatnak” – mondta Suzanne Hill, a WHO szakértője.

Kapcsolódó Cikkek