2020. június 04., csütörtök
Bulcsú

Egyéb Veszprém

Veszprémi és megyei iskolák újulnak meg

Veszprém két oktatási intézménye mellett a csetényi és az ösküi diákok is rendezettebb körülmények között tanulhatnak a közeljövőben. Erről Szauer István, a Veszprémi Tankerületi Központ igazgatója és Ovádi Péter, a Fidesz választókerületi elnöke, valamint az érintett intézmények vezetői számoltak be pénteken.

A fejlesztések egy országos tendenciába kapcsolódnak be, amelyek – Palkovics László államtitkár szavaival élve – azt is szolgálják, hogy mindenki a feladataira koncentrálhasson az idei tanévben – emlékeztetett Ovádi Péter. A családok terheinek enyhítésére a kormány a 9. osztályosokig kiterjesztette a tankönyvek ingyenességét, amiben így a 13 milliárdos fejlesztésnek köszönhetően már több mint egymillió gyerek, a tanulók 87 százaléka érintett. A diákok több mint fele vesz részt az ingyenes étkeztetésben, de folytatódik a pedagógusok béremelése is. A mostani, utolsó szakasz átlagosan 3,4 százalékos növekedést jelent szeptembertől, míg 2013 óta átlagosan 50 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére.


Szauer István és Ovádi Péter egymilliárdos fejlesztési csomagot jelentett be (fotó: Kovács Bálint)

A nagy lehetőségek Veszprém megyét és a kis településeket sem kerülték el, Veszprém egyes számú választókörzetében közel egymilliárdos iskolafejlesztésre lehet számítani a jövőben – első körben négy intézményben kezdődhetnek meg a munkálatok. Összesen 635 millió forintból újulhat meg a csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola infrastruktúrája, 150 millió forintot kap a Veszprémi Középiskolai Kollégium oktatási és nevelési tereinek megújítására, a Bárczi Gusztáv Általános Iskola és Szakiskola 53 millió forintból újulhat meg, az ösküi Tasner Antal Általános Iskola pedig összesen 20 millió forintot nyert el.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.