2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb

Vigyázat! Ezek a veszélyei az indokolatlan diétának!

Manapság  felkapottá vált az életmódváltás, a speciális étrend betartása, és a tudatos étkezés hirdetése is. Talán még sosem volt ennyire trendi a paleolit diéta, a laktóz vagy épp gluténmentes étkezés, mint napjainkban. Sokan azonban úgy alkalmazzák ezeket a diétákat, hogy nem is tudják, ha nem figyelnek eléggé a „megvonásokra”, árthatnak maguknak. Török Eszter dietetikus segítségével tisztázunk pár fontos tudnivalót.

Különböző ételérzékenységek esetén a boltok polcairól  ma már több termék közül is válogathatunk. Azonban a széles kínálat miatt sokan akkor is megveszik ezeket a termékeket, ha nem indokolt azok a fogyasztása.


Az utóbbi időben egyre nagyobb hangot kap a tejet károsnak kikiáltók tábora és sokan rettegnek a tej fogyasztásától, pedig a híresztelésekkel ellentétben a mai napig sok természeti nép fogyasztja minden probléma nélkül. A tejet akkor kell kiiktatni teljes mértékben az étrendünkből, ha valóban panaszt okoz fogyasztásuk vagy kimutatott allergiánk van rá. Egyébként kiváló kalcium forrás, gazdag D-vitaminban és fehérjékben. Ha valaki nem fogyaszt egyáltalán tejtermékeket, mindenképp javasolt a kalciumpótlás gyógyszeresen. Azonban, ha valaki a tejcukorra érzékeny, akkor elegendő a laktózmentes tejtermékeket vásárolni, nem kell teljesen kizárni a tejtermékek fogyasztását az étrendből.

Másik felkapott divatdiéta a gluténmentes étkezés. Fontos, hogy az indokolatlan gluténmentes étkezéssel alapélelmiszereket iktathatunk ki az étrendünkből, amivel árthatunk a szervezetünknek. Talán az egyik legnagyobb veszélye a helytelenül összeállított gluténmentes táplálkozásnak, hogy nagyon kevés rostot fogyasztunk. A rostok egyenletesen tartják a vércukorszintet, szabályozzák a koleszterint, segítik ideális tartományban tartani a testsúlyunkat. Egy rosszul összeállított gluténmentes étrenddel előfordulhat, hogy rengeteg gyorsan felszívódó szénhidrátot, keményítőt viszünk be a szervezetünkben, amitől folyton éhesek leszünk, ingadozni fog a vércukorszintünk és még székrekedéssel is küszködhetünk.


Egyelőre még nincs bizonyíték arra, hogy bárki is egészségesebb lett volna csak attól, hogy gluténmentesen táplálkozik – jelentette ki Török Eszter dietetikus.

A legnagyobb veszélye annak, ha egy divatdiétát követünk, hogy különböző hiánybetegségek alakulhatnak ki. A vegán életmódot folytatók között gyakori a vas és a B12-vitamin hiánya. Ha hosszútávon kizárjuk az állati fehérjék fogyasztását, bőrproblémák, hajhullás következhet be, a körmök töredezetté válnak, menstruációs zavarok léphetnek fel, gyerekek esetében pedig még a fejlődés visszamaradásához vezethet a vegán étrend – hangsúlyozta a szakember.

A paleolit étkezés során a túlzásba vitt húsfogyasztás következménye lehet a köszvény, illetve cukorbetegként hipoglikémiát is okozhat a túl kevés szénhidrátbevitel. A különböző léböjt kúrákkal pedig hosszútávon azt érjük el, hogy lelassul az alapanyagcserénk, mikor pedig visszatérünk a régi életmódunkhoz hirtelen hízni fogunk. Ha ezt sokszor megismételjük a szervezetünk elzsírosodásához vezethet – tette hozzá Török Eszter.

Ezért fontos, ha jelentősen szeretnénk változtatni az étrendünkön, minden esetben szakember segítségét kérjük, hogy a szükséges vizsgálatokkal egy személyre szabott, szakmailag alátámasztott diétát írhasson elő.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.