EUR: 336,25 Ft
CHF: 312,80 Ft
2020. január 19., vasárnap
Sára, Márió

Belföld

Volt CEU, nincs CEU

Miközben sokan hangoztatják, hogy a CEU mennyire jó egyetem és a világelitbe tartozik, egy most publikált felsőoktatási rangsorban nem is szerepel. Ezzel ellentétben  a Semmelweis Egyetem rajta van, ráadásul javított is a korábbi helyezésén.

Egy év alatt lecsúszott a CEU a Times Higher Education (THE) nevű, a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló listájáról. Míg tavaly a 301–350. helyen végzett, addig az idei, összesen 1102 egyetemet tartalmazó listán egyáltalán nincs rajta – írja a Magyar Idők.


A lap ismerteti, melyek azok a területek, amiknek a mutatói alapján mérik az intézményeket. Figyelembe veszik az oktatási környezetet, a kutatást, az idézettséget, az ipari bevételeket és a nemzetközi orientációt.

Ezek alapján a Semmelweis Egyetem a tavalyi 501–600. helyezését a 401–500-ra váltotta, azaz egy teljes kategóriával feljebb került. Legjobban a nemzetközi orientáció szempontjából felelt meg, ami a külföldi hallgatók és oktatók arányának, valamint a nemzetközi együttműködésben született publikációk kiemelkedő számának tudható be. Emellett az idézettségi mutató területén is sikerült javítania eredményein a Semmelweisnek – számol be az eredményről a lap.


A Magyar Idők cikkéből kiderül, a listára hét magyar egyetem került fel: a 601–800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a 801–1000. helyen pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem áll.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Fidesz: Igazságos az oktatással történő kártérítés

  Fidesz: Igazságos az oktatással történő kártérítés

  A kormánypártok jónak és igazságosnak tartják a gyönyöspatai roma családoknak a kormány azon javaslatát, hogy az állam ne pénzben, hanem oktatással és képzéssel fizesse ki a szegregáció miatt megítélt kártérítést – mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Nagy István: Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát

  Nagy István: Világszerte növelni kell az agrárium hatékonyságát

  Tovább kell javítani a mezőgazdasági termelés hatékonyságát az élelmiszer-ellátás biztosításához, mert egyre növekszik a világ népessége, az erőforrások viszont folyamatosan szűkülnek – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter szombaton Berlinben a Globális Élelmezési és Mezőgazdasági Fórumon (GFFA).

 • Emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány

  Emeli a kormányhivatali dolgozók bérét a kormány

  Mintegy 32 milliárd forintból emeli a kormány a területi közigazgatásban dolgozók bérét, legalább 10, de átlagosan 18 százalékkal, és a cafeteria-rendszert is újra bevezetik áprilistól a területi közigazgatásban – közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel.