EUR: 315,90 Ft
CHF: 281,35 Ft
2019. március 26., kedd
Emánuel

Belföld

Volt CEU, nincs CEU

Miközben sokan hangoztatják, hogy a CEU mennyire jó egyetem és a világelitbe tartozik, egy most publikált felsőoktatási rangsorban nem is szerepel. Ezzel ellentétben  a Semmelweis Egyetem rajta van, ráadásul javított is a korábbi helyezésén.

Egy év alatt lecsúszott a CEU a Times Higher Education (THE) nevű, a világ felsőoktatási intézményeit rangsoroló listájáról. Míg tavaly a 301–350. helyen végzett, addig az idei, összesen 1102 egyetemet tartalmazó listán egyáltalán nincs rajta – írja a Magyar Idők.


A lap ismerteti, melyek azok a területek, amiknek a mutatói alapján mérik az intézményeket. Figyelembe veszik az oktatási környezetet, a kutatást, az idézettséget, az ipari bevételeket és a nemzetközi orientációt.

Ezek alapján a Semmelweis Egyetem a tavalyi 501–600. helyezését a 401–500-ra váltotta, azaz egy teljes kategóriával feljebb került. Legjobban a nemzetközi orientáció szempontjából felelt meg, ami a külföldi hallgatók és oktatók arányának, valamint a nemzetközi együttműködésben született publikációk kiemelkedő számának tudható be. Emellett az idézettségi mutató területén is sikerült javítania eredményein a Semmelweisnek – számol be az eredményről a lap.


A Magyar Idők cikkéből kiderül, a listára hét magyar egyetem került fel: a 601–800. helyen végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem, a 801–1000. helyen pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus Egyetem és a Debreceni Egyetem áll.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek

 • Gigajátszótér épül a Ligetben

  Gigajátszótér épül a Ligetben

  Megkezdődik Magyarország legnagyobb és legkorszerűbb játszóterének kivitelezése a Liget Budapest projekt keretében; az úgynevezett Nagyjátszótér több mint 13 ezer négyzetméteren kap helyet a park dél-keleti részén.

 • Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  Hatalmas siker volt a TeSzedd!

  A március 18-24. között tartott idei TeSzedd! önkéntes szemétszedési akció sikere azt mutatja, hogy összefogott az ország egy tisztább környezetért – jelentette ki Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fenntarthatóságért felelős államtitkára.

 • Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Védett tanú azonosíthatta F. Haszant

  Nyugati titkosszolgálatok információi mellett egy külföldi védett tanú vallomása alapján gyanítják a hatóságok, hogy a múlthéten Budapesten elfogott F.

 • Science Park épül Józsefvárosban

  Science Park épül Józsefvárosban

  Történelmi pillanatnak lehetünk tanúi, ugyanis egy Egészségipari-Biotechnológiai Science Park létrehozásáról kötött megállapodást Budapest három nagy egyeteme a VIII.