EUR: 346,71 Ft
CHF: 324,87 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Belföld

Kiemelten fontos a jövő energetikája

A Századvég Gazdaságkutató Zrt. tizenhárom részes konferenciasorozatának nyolcadik állomásán a neves szakemberek a jövő energetikájával foglalkoztak. Süli János, a Paks II. megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter bejelentette, hogy 2020-ban indulhat az atomerőmű építése.

A konferencia nyitóbeszédét a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója, Márton Péter tartotta. Szerinte nagyon fontos, hogy az energiapiac szereplői úgy tudják kielégíteni a fogyasztóik érdekeit, hogy közben az erőforrásokat ne merítsék ki.


Márton Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója

A konferencián Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára is felszólalt.

– A magyar kormány energiapolitikáját öt fontos eszköz határozza meg. A hatékonyság, takarékosság fenntartása, a megújuló erőforrások növelése, az atomenergia felhasználása, a regionális együttműködések, illetve az állami szerepvállalás erősítése a kormányzatban – fogalmazott.


A megújuló energia felhasználásának részarányában 2020-ra az európai uniós irányelv 13 százalékot írt elő, amit Magyarország önkéntes vállalással 14,65 százalékra emelt, és ezt lényegében már most sikerült elérni.

Kiemelte, az Európai Unióban Magyarországon a harmadik legalacsonyabb az áram ára, és negyedik legalacsonyabb a földgázé. A magyar kormány intézkedéséinek köszönhetően, pedig a családok éves szinten átlagosan 170 ezer forintot takarítanak meg. 2016-ig a földgáz, a villamos energia és a távhő esetében 818 milliárd forint volt a megtakarítás.

Kádár Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energetikáért felelős helyettes államtitkára

A Paks II. projektről Süli János, az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter beszélt.

– A paksi blokkok megépítésével nem foglalkozni, igen nagy felelőtlenség. Az atomerőmű nem a megújuló energiák ellen jön létre, hiszen a tiszta környezet nekünk is nagyon fontos, de azt látni kell, hogy alaperőmű nélkül a megújuló energiák sem érnek semmit – mondta Süli.

Süli János tárca nélküli miniszter

Kiemelte: a tervek szerint 2020-ban indulhat a két új atomerőművi blokk építése, amelyek közül az elsőt 2026-ban, a másikat 2027-ben szeretnék átadni.

Süli szerint a beruházás megvalósításához 60-70 felvonulási épületre van szükség, egyebek mellett összeszerelő műhelyekre, betonkeverő üzemekre, speciális festőüzemekre, irodaépületekre.
A beruházás megvalósításakor a helyszínben több mint 8000 szakember, főként szerelő, illetve 1000 műszaki irányító dolgozik majd, a területen gazdasági térségfejlesztési programot is szeretnének beindítani.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek