2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Egyéb Pécs

300 éves zengővárkonyi fa lehet az év fája

Az 50-es években felgyújtották a szovjet katonák, hogy a tüzénél melegedjenek, pár évtizeddel később pedig kéregrák támadta meg. A zengővárkonyi növénymatuzsálem „betegségeiből” kigyógyult, most pedig Európa legszebb és legérdekesebb történeteivel rendelkező fái közé kerülhet. A Pécsváradért Alapítvány ugyanis nevezte az Év Fája-versenyre.

Hős fa kategóriában nevezték be azt a faóriást, ami olyan károkat élt túl, amiről ma már legendák keringenek a baranyai településen.


– Az egyik ilyen történet, amikor egy 1970-es években terjedő betegség a világ gesztenyefa-állományát megtizedelte ugyan, de ez a fa túlélte a kéregrákot. Igaz, a törzsén végigfutnak a betegség okozta sebek, de még mindig él és virul a gesztenyefa – meséli Link Zoltán. A Pécsváradért Alapítvány elnöke hozzáteszi: nem ez volt az egyetlen megpróbáltatás, amit átvészelt a fa. Az ’50-es években fel is gyújtották a törzsének belsejét, hogy a szovjet katonák megmelegedhessenek mellette.

A hatalmas lombkorona az évszázados megpróbáltatások után is egészségesen zöldell (Fotó: Pécsváradért Alapítvány)

A fa hatalmas lomkoronája ma már négy törzsből áll össze, melyek egy gyökérről erednek. A századokon át minden körülménnyel dacoló fa példát jelent a helyiek körében. A gesztenyefa életereje leküzdötte a bajokat, átvészelte a történelem viharait, ma is élni akar, sarjad, virágzik és terem, mindannyiunk örömére – olvasható a fa leírásában.


Hős fa kategóriában nevezték a zengővárkonyi facsodát, ami Csondor dűlőben található (Fotó: Pécsváradért Alapítvány)

A Pécsváradért Alapítvány azért is nevezte a minden évben meghirdetett Év Fája-versenyre a baranyai növénymatuzselemet, mert szerintük a története és külleme is megérdemli a nagyobb figyelmet. Arról nem is beszélve, hogy a verseny első helyezettje képviselheti hazánkat az európai bajnokságon.

Az Év Fájára, egészen október 15-ig lehet szavazni. A versenyben három díjat osztanak majd ki. Az Év Fáját a közönség választja meg online szavazással, a Hős Fa címet – aminek élete vagy természetes környezete, élőhelye veszélyben van – a zsűri osztja ki, egy harmadik fa pedig megkapja az Országos Erdészeti Egyesület különdíját. A zengővárkonyi fára itt lehet szavazni mint Év Fájára.

Fa elhelyezkedése: Zengővárkony, Csondor dűlő, 46°10’51.2″N 18°26’04.6″E
Faj: szelídgesztenye (Castanea sativa)
Kora: 300 év
Magassága: 15 m
Törzskerület: 5300 cm
Jelölő: Pécsváradért Alapítvány

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.