2020. június 02., kedd
Anita, Kármen

Extra

5 film, amitől a frász jön ránk Halloween éjjelén -18+ videóval

Az angolszász kultúrában október 31-én, Halloween estéjén szellemek és boszorkányok kísértik az embereket, amíg a gyerekek ötletes jelmezekben gyűjtenek csokit és cukorkát a szomszédaiktól. A halottak éjszakáján jelentősen megnövekszik a horrorfilmek iránti kereslet is, melyeken párunkkal összebújva vagy a barátainkkal együtt rémüldözhetünk. 

Az összeállításban található filmek angol nyelvűek és 18 éven aluliaknak nem ajánlottak. 


Psycho 1960

A súlyos anyakomplexusban szenvedő Norman Bates szerényen vezetgeti az isten háta mögötti motelkáját, amíg be nem toppan Marion Crane az életébe, aki éppen a törvény elől menekül, hogy új életet kezdhessen szerelmével. Normannek azonnal megtetszik a szőkeség, azonban a fiú hirtelen haragú édesanyja nem éppen a női nem rajongója. Hitchcock klasszikusa több szempontból filmtörténeti mérföldkőnek számít, hiszen korábban sose láthattak a nézők ennyire realista gyilkolászást a vásznon, nem beszélve a film felénél történő főszereplőcseréről.


Halloween 1978

A melós ruhás gyilkos, aki torzonborz hajával és átalakított Kirk kapitány maszkjában írtja a tiniket, miközben őt magát elég nehéz kinyírni, ahogy ezt a későbbi, hullámzó színvonalú folytatások bizonyítják. Az viszont vitathatatlan, hogy Michael Myers alakjában a mai slesher horrorok eszetlen gyilkológépeinek prototípusa született meg, akiknek sokszor gyerekesek a motivációi, azonban ez nem akadályozza meg őket abban, hogy akármikor rendezzenek egy kiadós vérfürdőt.

Péntek 13 1980

A Kristály-tavi gyilkos, akinek az anyja se volt teljesen százas. Amíg az első részben (SPOILER) a mama végzi el a piszkos munkát a hokimaszkos-machetés gyilkos helyett, addig a későbbi folytatásokban már a zombivá aszalódott Jason írtja a hormonbajos tiniket a tó melletti kempingben. (illetve New Yorkban és az űrben is!) Jason nagyon hasonlít Michael Myers-re, a különbség talán csak az köztük, hogy Michael kezdetben földi halandónak tűnik, míg Jason a halálból tér vissza, hogy bosszút állhasson.

Sikoly 1996

Mi a kedvenc horror filmed? Ez a mondat határozta meg a műfajt a kilencvenes években, amikor a 2015-ben elhunyt Wes Craven megalkotta Ghostface karakterét. Munch azonos című festménye alapján ihletett maszk négy filmen keresztül hozta nézők millióira a frászt, miközben egyre több, sötét és mocskos titkot tudhattunk meg a főhős, Sydney karakterének családjáról. A film után jelentősen megnövekedett a hörgő hangú telefonhívások száma, több esetben rendőri beavatkozásra volt szükség.

Valami követ 2014

Néha magunk se tudjuk, hogy mitől félünk. Az érzés, miszerint valaki figyel és követ minket a távolból nem ismeretlen a legtöbb ember számára. Erre a parára játszik rá 2014 meglepetésfilmje, melyben egy “nemi betegség” tizedeli a szexre vágyó tiniket. A penicillinkúra azonban itt nem segít, mivel ha ez az agresszív VALAMI egyszer utolér, akkor az lesz életed utolsó találkozása.

Kapcsolódó Cikkek