EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Ózd

A budai várat őrizték huszárjaink

Hatalmas elismerésként értékelhető a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület megbízatása, amely a közelmúltban várőrséget adhatott a budai várban. Rajtuk keresztül városunk híre a turistákon keresztül többek között eljutott Ausztráliába, Kínába, Kanadába és Lengyelországba.

Egyre ismertebbek a gömöri huszárok, de már nem csak szakmai berkeken belül. A díszes sereg nem győz eleget tenni az önkormányzatok meghívásainak, amelyek velük akarják emelni rendezvényeik rangját. A szép lovakat a 8. Coburg huszárezred egyenruhájában megülő legények színpompás látványt nyújtanak, bárhol is jelennek meg. Ez az esztendő különösen emlékezetes marad számukra. Az előzmények kereken tízévesek, amikor Vitkó Egon megszervezte Ózdon az első bandériumot. Ebből vált ki a mára sikeressé vált csapat.


– Február végén kezdődtek a programjaink, amikor az 1848–1849-es szabadságharc tavaszi hadjáratának helyszínein vettünk részt a csaták felelevenítésében. Ezután jelentkeztünk a Nemzeti Vágta kísérőműsorába, ennek Nyíregyházán volt a rostája, amelyen sikeresen túljutottunk. Tetszett a szakembereknek a karusszelünk, ami mögött több hónapos komoly munka van. Közben végiglovagoltuk Gömörben és Felvidéken a Görgey emléktúrát – nyilatkozta Barta László huszárfőhadnagy.

Fotó: Lokál
Képalá: Büszkén hordozták Ózd lobogóját

A Hősök terén is learatták a sikert, a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetségtől pedig meghívást kaptak a Honvédelmi Minisztérium pályázatából támogatott budai várőrségbe. A két nap alatt többször bejárták a hatalmas erődítmény területét, hol hatos, hol négyes alakzatban. A látványosságra számos idegenvezető szervezett csoportokat a már felsorolt országokból, ami nem volt veszélytelen, de az ózdi lovak fegyelmezettségét dicséri, hogy nem ijedtek meg a szokatlan környezettől és a tömegtől sem. A huszárok a várban álló emlékműveknél rendre tisztelegtek, újabb fotózási alkalmat biztosítva a turistáknak. Az egyesület tagjai a történelmi lobogók mellett végig büszkén magasban tartották Ózd zászlaját is.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.