2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb Ózd

A haza szolgálata békeidőben

A honvédelem és a társadalom kapcsolatrendszerének fejlesztése érdekében szükségessé vált a jelenleg működő önkéntes tartalékos rendszer módosítása és továbbfejlesztése. A megoldást a rendszer területvédelemre helyezése és átalakítása jelenti, ami 2017. január 1-jétől indult. Ennek volt része a közelmúltban az ózdi nagyparkolóba szervezett toborzás is.

A honvédség csak akkor lehet képes alapfeladatai maradéktalan ellátására, ha a meglévő hivatásos és szerződéses állomány mellett folyamatosan rendelkezésre állnak az önkéntes tartalékosok. A haza védelme hitvallás, az önkéntesen vállalt honvédelem pedig a legmagasabb szintű nemzettudat megnyilvánulása. Egyetlen elv vezérel bennünket, hogy hazánkat minden körülmények között meg tudjuk védeni – derült ki a Honvédelmi Minisztériumtól kapott állásfoglalásból.


A Magyar Honvédség toborzási tevékenysége folyamatos az ország minden megyéjében. Az érdeklődők megismerhetik a katonai pálya kínálta lehetőségeket, illetve a szolgálatokkal szemben támasztott követelményeket.

Januárban kezdődött meg az önkéntes területvédelmi tartalékos rendszer népszerűsítése és az ezzel kapcsolatos toborzás, ami meghatározott kormányzati elvek alapján augusztustól Borsodban is zajlik.


Az ózdi toborzórendezvény az úgynevezett „Mission projekt” alá tartozott. A borsodi toborzóiroda munkatársai az elmúlt időszakban 15 járásban tartottak toborzórendezvényt. Az intenzív jelenlét a szerződéses jogviszony mellett kiemelten a területvédelmi tartalékos rendszer népszerűsítésére fókuszált. A Magyar Honvédség Hadkiegészítő Felkészítő és Kiképző Parancsnokság területi szervezetének állománya egyfajta küldetésként kezelte a népszerűsítő rendezvényeket. Innen a „Mission projekt” elnevezés.

Fotó: HM
A migrációs folyamat sok feladatot ró honvédjeinkre: Vargha Tamás (középen civilben jobbra) HM államtitkár katonai szemlét tartott

Az állományba tartozó tartalékosok békeidőszakban részt vesznek az esetleges katasztrófák következményeinek felszámolásában, a tömeges bevándorlás elleni védekezésben. Számítanak rájuk a toborzási feladatokban, a honvédelmi nevelés programjának népszerűsítésében és a protokolláris feladatok ellátásában.

Különleges jogrendben részt vesznek a honvédelmi szempontból létfontosságú rendszerelemek őrzés-védelmében, a területzárási, ellenőrzési és járőrözési feladatokban, továbbá a polgári védelmi feladatok támogatásában, az evakuálási feladatokban, szállítmánykísérésben és felderítésben.

Fotó: Lokál
Fiatalok tesztelik a páncélozott szállító harci járművet (PSZH)

A tényleges szolgálatot teljesítő önkéntes területvédelmi tartalékos katona a beosztásához előírt rendfokozat szerinti illetményre jogosult. A tényleges szolgálatteljesítés időtartamára laktanyai elhelyezésre, térítésmentes élelmezési és hadi ruházati ellátásra, továbbá egyes szociális támogatásokra szintén jogosult.

Az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálatot vállalók belépéskor egy ötnapos alapfelkészítésben részesülnek, majd ehhez jön az évenkénti képzés, illetve a szakkiképzés.

Fotó: Lokál
A fegyverek minden korosztályra hatással vannak

Az alapfelkészítésen a jelentkezők logisztikai, munka-, tűz- és baleset-, valamint  környezetvédelmi, jogi és hadijogi, szabályzatismereti, honvédelmi, egészségügyi, területvédelmi, illetve katonaitereptan-oktatásban részesülnek.

Mindezeken felül részt vesznek alaki kiképzésen, lőkiképzésen, általános harcászati és műszaki kiképzésen, illetve elsajátítják a katonai közelharc-kézitusa technikákat.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.