EUR: 344,43 Ft
CHF: 318,03 Ft
2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Életmód

A hét legfontosabb teendő infarktus után

A legtöbb ember túléli az első szívinfarktust, azonban dr. Matusovits Andrea, a Budai Kardioközpont sportorvosa, aneszteziológus, intenzív terapeuta az ezt követő életszakasz legfontosabb teendőire hívta fel a figyelmet.

1. Legyünk tisztában az állapotunkkal!
Szívinfarktus után az orvos utasításait mindig gondosan be kell tartani, többek közt azért, hogy kivédjük az esetleges következő infarktust. Meg kell ismerni, melyik gyógyszer mire való, milyen mellékhatásaik lehetnek, hogyan és mikor ajánlott bevenni azokat.


2. Ne nyomjuk el az érzéseinket!
Teljesen érthető, ha szívinfarktus után szorongunk, depressziósnak érezzük magunkat, éppen ezért ne szégyelljünk segítséget kérni, egyrészt a családunktól, másrészt pszichológustól.

3. Vegyünk részt aktívan a rehabilitációban!
Szívinfarktus után mindenképpen fontos rehabilitációban részt venni, hogy megakadályozzuk a további szív- és érrendszeri katasztrófák kialakulását.


4. Szokjunk le a dohányzásról!
Az egyik legnagyobb feladat a dohányosoknak, hogy le tudjanak szokni és a passzív dohányzástól is megpróbálják távol tartani magukat.

5. Kezeljük a magas vérnyomást és a koleszterinszintet!
Amennyiben a kardiológus által javasolt életmódbeli változtatások nem elegendőek az értékek csökkentéséhez, szükség lehet gyógyszeres kezelésre is.

6. Normalizáljuk a vércukorszintet és a testsúlyt!
Van néhány általános szabály, amit be kell tartani: fogyasszunk kevesebb zsírt, zsíros húst, sajtot, mindennap együnk 4-5 maréknyi zöldséget, gyümölcsöt. Csökkentsük a feldolgozott élelmiszerek, a cukor és a só mennyiségét, hetente legalább kétszer együnk halat és válasszuk a teljes kiőrlésű pékárut.

7. Legyünk aktívabbak!
Sokan félnek szívinfarktus után mozogni, sportolni, holott éppen ezt kellene tenniük, hogy megerősítsék a szívizomzatot és csökkentsék a további betegségek esélyét. Természetesen nem szabad felkészületlenül belevágni az edzésbe, ebben a kérdésben mindenképpen egyeztetni kell az orvossal.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  Ezekkel fűszerezzük a nyarat

  A karantén idején divatba jött balkonkertészet egyik leghasznosabb hozadéka, hogy rengeteg erkélyen, gangon, teraszon teremnek fűszernövények.

 • Levendulából is készíthet szörpöt

  Levendulából is készíthet szörpöt

  A levendulából nagyanyáink sok mindent készítettek: a virágjából szörpöt, párlatából pálinkát. Hovatovább a növény minden része felhasználható, csak más-más célra.

 • Így tervezheti meg a főzést

  Így tervezheti meg a főzést

  A korábbi évtizedekben, de még 100 évvel ezelőtt is, az asszonyok az idejük nagy részében otthon tartózkodtak, végezték a ház körüli teendőket. Gyereket neveltek, szabtak-varrtak, mostak, főztek, takarítottak.

 • A személyes kapcsolat még nem protekció

  A személyes kapcsolat még nem protekció

  A munkaerőpiacon a személyes kapcsolatok mobilizálása nem egyenlő a protekcióval, nem egyenlő a mutyival – pedig sokan ezt gondolják. Baráth András elhelyezkedési tanácsadó segítségével összegyűjtöttük, hogyan lehet az álláskeresés során a személyes kapcsolataink kiaknázásávallehetőségekhez jutni?