EUR: 343,47 Ft
CHF: 316,31 Ft
2020. június 06., szombat
Norbert, Cintia

Belföld

A Híradó.hu bejutott a a szcientológusok budapesti szentélyébe

Agresszív reklámkampánnyal válaszolt a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület a közösségi médiában a budapesti központjában és harminc más, de a csoportosuláshoz köthető helyszínen tartott házkutatást követően. A rendőrségi fellépésre azt követően került sor, hogy a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) több panasz is érkezett olyanoktól, akik korábban az „egyház” tagjai voltak, vagy egyéb más módon kapcsolatba keveredtek a hivatalos egyházként el nem ismert szektariánus csoportosulással. A Hírado.hu a napokban bejutott a budapesti, Váci úton található szcientológus szentélybe, és ott épp azt kínálgatták kollégájuknak, ami miatt a NAIH is vizsgálódik: a kérdőívezést, melynek során felmérik, a kitöltőnek mennyire van szüksége a szcientológia gyámságára. Az eredmény szinte mindig az, hogy másra sincs.

Forrás: Híradó.hu

Közben a PestiSrácok.hu információi szerint a kémkedés bűncselekménye is felmerült a Szcientológia Egyház működésével kapcsolatos rendőrségi nyomozás során. Egy, a portál birtokába került szeptemberi rendőrségi határozat szerint ugyanis az eredetileg a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK) zajló nyomozást azért vette át a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI), mert a szervezettel szemben felvetődött a kémkedés gyanúja.

Bombaként robbant a hír a múlt héten, hogy a rendőrség szabályosan megszállta a Magyarországi Szcientológia Egyház Vallási Egyesület Váci úti modern, csillogó székházát. A NAIH sajtóhírek szerint azért kezdeményezte a vizsgálatot, mert az adatvédelmi hatóság számára a kiugrott szcientológusok olyan adatgyűjtési módszereket jelentettek sorozatban, melyek nem férnek össze a magyar adtavédelmi törvényekkel.

A Nemzeti Nyomozó Iroda hivatalosan csak annyit árult el, személyes adattal történt visszaélés és más bűncselekmények gyanúja miatt nyomoznak, ismeretlen tettes ellen. A szervezetnek egyébként idehaza egyes hírek szerint 1000-1500, más értesülések szerint 4500-5500 tagja lehet, de százezerre tehető azok száma, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szcientológusokkal.


Forrás: Híradó.hu

A szcientológusok a vallásszabadság elleni támadásként értékelik a rendőrségi akciót, ám ennek ellenére úgy tűnik, hatóságoknak csak a módszereikkel van bajuk. Sajtóhírek szerint a hatóságok azt gyanítják, azok a módszerek, amelyekkel a szcientológusok a tagjaikról információkat, személyes adatokat gyűjtenek, és ahogyan ezeket tárolják, törvénysértők, és súlyos visszaélésre adnak lehetőséget. Ezt erősíti, hogy egykori tagok elmondásai és az elmúlt években a szervezet belső működéséről napvilágra került információk szerint a hatóságok érdeklődése egyáltalán nem tűnik megalapozatlannak.

Bonyai Péter is egyike a szcientológiának hátat fordító embereknek. Ő 1995 és 2005 között volt szcientológus, azt állítja, belülről ismeri a szervezetet. Két éve egy alapítványt is létrehozott, azoknak segít, akik otthagyták a szervezetet, de mondjuk vissza akarják kapni a befizetett, sokszor horribilis pénzeiket – olvasható a Híradó.hu cikkében.


Bonyai a sajtóhírek szerint azt is mondta, a szcientológusok „vallásgyakorlását” büntetőjogi értelemben nehéz tetten érni: ha tegyük fel, arra kötelezik híveiket, hogy a családjukkal szakítsák meg a kapcsolatot, az nem törvénysértő. Viszont ahogyan a tagokról és a velük kapcsolatban állókról adatokat és információkat gyűjtenek, az már lehet törvénysértő, legalábbis azon a módon mindenképpen, ahogyan a szcientológusok ezt Bonyai szerint csinálják. A Hírado.hu rendészeti informátorai szerint a részletes, és mindenre kiterjedő adatgyűjtés nyilvánvalóan a behálózott tagok későbbi megfélemlítését és zsarolhatóságát szolgálja, hiszen egy kiszolgáltatott, és egy nagyon zárt, titokzatos szervezet – különösen, ha olyan információkat is gyűjt tagjairól, és a tagokkal kapcsolatban állókról, amit nem tehetne meg – nyilvánvalóan felhasználja ezeket az információkat tagjai sakkban tartására, máskülönben nem gyűjtené ezeket.

Forrás: Híradó.hu

Bonyai Péter a kiugrásakor egy tényfeltáró könyvvel is előállt, javarészt azért, hogy felnyissa a még szcientológus tagok szemét: amiben részt vesznek, az nem róluk, hanem a manipulatív szervezet meggazdagodásáról és a legfőbb vezetők fényűző életéről szól elsősorban. Pénz, hatalom, rabszolgaság c. könyvében kendőzetlenül fogalmaz: „semmiféle szervezetnek nem lehet joga ahhoz, hogy szisztematikusan kiforgasson embereket az összes vagyonukból, és gyakorlatilag rabszolgasorba döntse őket a szent cél érdekében – a családok szétveréséről és más járulékos károkról nem is beszélve. Mindemellett pedig vagyonokat költenek a csillogó felszín fenntartására, és gyökeres ellentétét prédikálják annak, amit gyakorolnak”.

14(Forrás: hirado.hu)

A módszer ismerős lehet bárkinek, aki volt már rossz passzban. A szcientológia egyenesen utazik a lelki egyensúlyából időlegesen kizökkent, családját, vagy éppen közösségét vesztett emberekre, akiknek egy kérdőíves felmérés – auditálás, ahogyan ők nevezik – során mindenre válaszolniuk kell, ami csak az életükkel kapcsolatos. Egy kiszolgáltatott helyzetben lévő ember pedig könnyen elárul magáról olyan információkat, melyek érzékenyebbek az átlagosnál, és nem biztos, hogy tisztázatlan hátterű és célú szervezetre kell bízni azokat.

Például így mérik fel, hogy az egyházi munkatársnak az élete során hány és milyen jellegű szexuális kapcsolata volt, de név szerint is rákérdeznek a partnerekre. Felmérik, volt-e korábban homoszexuális viszonya, és ha igen, kivel. A szervezet így nem csak a saját munkatársairól, vagy a frissen beszervezettekről gyűjt be szenzitív információkat, hanem olyanokról is, akik kapcsolatban álltak valaha a szcientológus személlyel, de semmi közük a szcientológiához.

Sajtóhírek szerint a szcientológia a velük kapcsolatba keveredőkről dossziékat tart fent, a rendszerükben kulcsszavak alapján lehet keresni. Azonban nem csak a felsőbb szinteken álló tagokat érintheti érzékenyen ez. A föntebb már említett auditálási eljárás során – ami leginkább egyfajta gyóntatásnak felel meg – az elhangzó információkat sokszor hang- és videóformátumban is rögzítik. Ezen a területen már nagyon erősen összeér a szervezet üzleti érdeke és a kiszolgáltatott emberből kinyerhető információ: ha egy tag az audit során elmondja, korábban mondjuk adót csalt, akkor a szcientológia a vallomástevőt arra kötelezi, az államtól elcsalt pénzeket az „egyháznak” vagy a hozzá szorosan kapcsolódó (például drogprevenciós) szervezetnek fizesse be, mert ezzel jóváteheti bűneit.

 

A Magyar Idők értesülése szerint a mostani hivatali és rendőrségi eljárás során egyik panaszos előadta, hogy belépése idején örömmel fogadták a szervezetben, segítséget kapott, közben olyan személyes adatokat osztott meg, amelyeket csak a legközelebbi barátai ismerhetnek. Évek múlva elhatározta, hogy kilép az egyesületből, és kérte a vele kapcsolatos dokumentumok kiadását, ám ezt megtagadták tőle. A panaszos arról a félelméről is beszámolt, miszerint ha szakít a szervezettel, akkor a rá vonatkozó, rendkívül érzékeny, írásban rögzített információkat felhasználják ellene.

Kapcsolódó Cikkek