EUR: 348,99 Ft
CHF: 326,99 Ft
2020. május 29., péntek
Magdolna

Belföld

A jövőnk odafönt van

Méltánytalanul kevés szó esik a magyar űrkutatásról. Talán azért, mert tudatlanságból sokan Valerij Kubaszovval, a CCCP-vel, a kommunista rezsim dicsőséges Farkas Bercijével azonosítják mind a mai napig, holott…

Már jóval korábbról vannak/voltak lenyűgöző eredményeink, és a tudományos világ (szó szerint: a VILÁG) máig megbecsüléssel és főhajtással tekint a maroknyi magyar tudósra, akik tovább látnak az orruknál és – Charlie dalával – az Ég felé néznek.


Mert a jövőnk, a mi kis pitiáner, hétköznapi jövőnk ott van. Fent. Onnan jósolhatjuk meg a klímaváltozás – egyre tragikusabb – következményeit (hurrikán, migráció, kiszáradás, vízfelületek csökkenése), és most csak ezt írom a megannyi más fontos információ helyett, mert ez még a mi életünkre is bőven kihatással van/lehet.

Dr. Ferencz Orsolya űrkutató a blogstar.hu-nak adott háromrészes nagyinterjújában egy 5–10 éven belül bekövetkező tragikus változásról beszél, amelynek során már nem a politikailag szervezett migráció ront rá kontinensünkre, hanem a kiszáradás miatt több száz millió ember keres új élethelyet, szó szerint az életükért küzdve. A világ jelenleg is első számú orosz űrkutatói mindezek vizsgálatában nagyon számítanak a magyar koponyákra, ám úgy tűnik, hiába minden kísérlet, egy rossz struktúra (nem ott van miniszteriálisan az űrtudomány, ahol lennie – külügy, külgazdaság – kellene) nem segít, sokkal inkább hátráltat e téren.


Miközben fogy az idő.

Három nemzetközi projektben loboghatna büszkén a magyar zászló, ha…

Ha rendelkezésre állna 500 millió forint. Ahogy a flaszterszöveg mondja: Nem tétel!

A hozadéka viszont igenis az. A gyártásban, kutatásban történő részvétel ezen összeg több százszorosa, a tudományos kutatóközpont hazánkba hozatala megfizethetetlen. A kinyert információk első kézből történő ismerete pedig egy

előrelátó kormányzati működés alapfeltétele.

Az idő szorít, napokon belül kellene – józan ésszel és a valódi nemzeti érdeket szem előtt tartva – dönteni.

Remélem, még nem késő. Ha már – ténylegesen – odafönt döntenek a jövőnkről, akkor szeretném, ha abban magyarok is részt vehetnének…

Kapcsolódó Cikkek

  • Nyit a Plázs Siófok

    Nyit a Plázs Siófok

    A pünkösdi hétvégén, május 29-én megnyílik a nagyközönség előtt a siófoki Nagystrand és természetesen a nyári Balaton-parti ellazulás epicentruma, a Plázs is.

  • Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    Mától lépnek életbe a budapesti enyhítések

    A készültség még jó ideig velünk marad, pillanatnyilag a rendkívüli jogrend megszüntetésére van lehetőség Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint. A politikus a csütörtöki kormányinfón elmondta, hogy a kormány szeretné fenntartani az idősek vásárlási sávjának lehetőségét.