2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Szolnok

A képzőművészetet éltették

A Magyar Festészet Napja alkalmából idén is megrendezték a Képzőművészet Ünnepét városunkban. Az egyetlen vidéki kiemelt program a Limes – A Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása, amelyet december 17-ig még két helyszínen is meg lehet tekinteni, a Szolnoki Galériában és az Aba-Novák Agóra Galériában.

A programok október 12-én kezdődtek a Fészek névre keresztelt Liget úti Lakásgalériában, ahol Nagy Katalin Matild grafikusművész és Nagy Dénes festőművész engedtek bepillantást életükbe és mindennapjaikba. A régi idők festői szalonokban és a saját műtermeikben alkottak, a lakásgaléria ötlete pedig ezt a hagyományt szeretné feléleszteni.


Sváby Lajos festőművész életműdíjat vehetett át
Fotó: Svarsnig Judit

A programsorozat 14-én több helyszínen folytatódott. A galéria előtt a Magiszter Fényes Adolf Művészeti Szakgimnáziuma és Alapfokú Művészeti Iskolája képzőművészeti és drámatagozatos diákjainak installációja volt látható, akik Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versét idézték meg különböző formákban, illetve megépítették a festészet fáját is: több mint három méter magas oszlopot emeltek, amelyet a vers sorait tartalmazó színes papírokkal fontak körbe. Erre színes napkorongokat akasztottak, amelyekre bárki felfesthette gondolatait.

Sokan érkeztek a Művésztelep KERT Galériájába is
Fotó: Svarsnig Judit

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban eközben Építész Kirakat címmel nyílt kiállítás a debreceni építészképzés szolnoki tematikus évének munkáiból. Két órától Kósa János Munkácsy-díjas festőművész kiállítását csodálhattuk meg a Művésztelep Kert Galériájában, amely november 12-ig nyitva áll az érdeklődők előtt. Ezt követően Baranyó Sándor festőművész kiállítását is megtekinthettük a Szoboszlai Galériában, november 7-ig pedig a IV. Szolnoki Bronzszobrászati Szimpózium kiállítását is megnézhetjük az Aba-Novák Agóra Galéria külső termében.


Sokan érkeztek a Művésztelep KERT Galériájába is
Fotó: Svarsnig Judit

 

A Szolnoki Galériában megtartott nyitóünnepségen és díjátadó gálán nyolc díjat adtak át.

Kósa János Munkácsy-díjas festőművész kiállítását Verebes György nyitotta meg
Fotó: Svarsnig Judit

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.

 • Érden is mehetünk misére

  Érden is mehetünk misére

  Dr. Aradszki András országgyűlési képviselő a választókerületben található egyházak számára kézfertőtlenítőket biztosított, hiszen a védekezésre itt is szükség van.