2020. június 03., szerda
Klotild, Cecília

Egyéb Miskolc

A kitaszítottság magányát csak a szerelem enyhítheti

William Shakespeare azonosnak tűnő műve alapján készült előadás Rusznyák Gábor rendezésében a Miskolci Nemzeti Színházban. Az iróniával teli darabban öt szerelem természetét is megismerhetjük, miközben egyre beljebb kerülünk az erdő közösségének életébe. A bemutatót október 13-án láthatta a közönség a Kamaraszínházban.

Simon Zoltán Orlando szerepében ifjú szerelmesként látható a darabban
MTI Fotó: Vajda János

Rusznyák Gábor nem először állítja színpadra Shakespeare vígjátékát. 2004-ben Bozgorok címen a Honvéd Kamaraszínház színészeivel már készült egy előadás, amely a határon inneni és túli magyarság viszonyának szemüvegén keresztül láttatta a történetet.


A rendező elmondta, mindig az Ardeni-erdő volt az, ami a műből leginkább érdekelte, azoknak a kitaszítottaknak a közössége, akik itt tengetik mindennapjaikat. – A vígjáték nevettető jelenetei mögött megbújnak az aktuális problémák, amelyek színházi alkotóként engem is foglalkoztatnak, mint a kirekesztettség, az ellenségképek gyártása, amivel a világban gyakran találkozunk. Ez veszélyes játék a tűzzel, hiszen az eldobott gyufa nem csupán az erdőt égeti fel, hanem – ahogy a történelemben már sokszor láttuk – városokat, országokat is lángra lobbanthat – hangsúlyozza Rusznyák Gábor.

Jacques-ként Görög Lászlót láthatja a közönség, aki elárulta, nem áll messze tőle ez a fajta gondolkodó, bölcselkedő mentalitás. Nagyon könnyen lehet azonosulni ezzel a figurával, aki mindenről elmélkedik, mindent kritikusan szemlél, de csak beszél, valódi alternatívája neki sincs a problémák megoldására. A történet fő cselekményszála Orlando és Rosalinda viszontagságos egymásra találása. A szerelmes ifjút alakító Simon Zoltán szerint az emberek boldogságkereséséről, a vágyakozásról, valamint a szerelem természetének kettősségéről egyaránt érzékenyen és olykor szívbe markolóan beszél ez a darab.


A vígjáték nevettető jelenetei mögött megbújnak az aktuális problémák MTI Fotó: Vajda János

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.