EUR: 345,34 Ft
CHF: 323,10 Ft
2020. június 01., hétfő
Tünde

Egyéb Pécs

A Konzumhoz vonultak a tűzoltók, több százezerbe került!

Pécsett, de még Baranyában sem szokott előfordulni, hogy V., kiemelt fokozatú tűzhöz riasztják a tűzoltókat. Előző héten viszont Pécsett egy ismeretlen férfi megtette a riasztást, amiért több százezer forintos büntetést is kaphat.

Pécsett utoljára 2013-ban az egykori Fema épületéhez vonultak a hivatásosok III. kiemelt riasztási fokozattal. Akkor az épület négy órán át lángolt, több mint fél tucat tűzoltóautó érkezett a helyszínre.


Idén is történt hasonlóan komoly riasztás. Komlóra egy szabadtéri tűzhöz IV. kiemelt fokozattal vonultak a tűzoltók.

Minden riasztást komolyan vesznek, mert olyan is van, hogy több százan vannak veszélyben

De ez még mind elmaradt attól, ami múlt szerdán történt a pécsi belvárosban. A tűzoltókhoz befutott riasztás alapján azt hitték, hogy több mint ezer ember és 300 autó van veszélyben. Ezért elrendelték a legmagasabb riasztási fokozatot. Csak Pécsről hét egység kezdte meg a vonulást, de riasztották a komlóiakat, a siklósiakat, a szigetváriakat is. Sőt a Pécstől 40 kilométerre található Bonyhádról, Véméndről és Mohácsról is megkezdték a vonulást.


– Amikor befut egy riasztás, akkor egy úgynevezett tűzoltási és műszaki mentési terv alapján indulunk el. Ez azt jelenti, hogy épületek, intézmények, az ott tárolt anyagok, az ott tartózkodó emberek számától függően megyünk ki a helyszínre – mondta Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense.

Pécsett 80 olyan épület van, amelyek tűzoltási és műszaki mentési terve a legmagasabb, azaz V. kiemelt fokozatot ír elő.

Ekkora erővel vonulnak:

 • a tv-toronyhoz
 • kórházakhoz
 • kollégiumokhoz
 • vagy a 6-os sz. főút mellett található Mol-bázishoz is.

– Nem szokott előfordulni, hogy ekkora erővel kelljen mennünk, ezért általában gyakorlatokat szoktunk szervezni ezekre a helyekre helyszínbejárás céljából – tette hozzá Kasza Anett.

Azt még pontosan nem lehet tudni, hogy a mélygarázshoz történt téves riasztás pontosan mennyibe került. Annyit azonban elmondtak, hogy az összeg megállapításánál figyelembe veszik, hogy hány tűzoltó ment ki, és nekik mennyi időt vett igénybe mindez, valamint azt is, hogy a gépjárművek mennyit voltak használatban, hány kilométert tettek meg.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.