2020. május 29., péntek
Magdolna

Egyéb VIII.kerület

A lakóközösség dönt

Józsefvárosban eddig sokan adták ki ingatlanjukat úgynevezett Airbnb-lakásnak, vagyis interneten foglalható turistaszállónak. A szabályozatlan rendszer azonban nagyon sok házban folyamatosan zavarta az állandó lakosok életét. Mostantól a lakóközösség dönt, hogy beenged-e ilyen szolgáltatást.

Amerikából jött ez is, mint sok minden: San Franciscóban jegyezték be 2008-ban az Airbnb online piacteret, amelyen keresztül a világon szinte bárhol foglalhatunk szállást: de nem hotelszobát és nem panziót, hanem turistáknak kiadó lakást. Mára Budapesten is népszerűvé vált ez a modell, különösen a Józsefvárosban. A kiadott lakásokban jövő-menő turisták – akik egyes házakban egész emeleteket laktak be – azonban egyre inkább zavarták az állandó lakókat.


Van, ahol egész emeletet laktak be a turisták (képünk illusztráció)
(Fotó: Keresztesi Balázs)

– Az önkormányzat az év elején konzultációt folytatott le a józsefvárosiakkal közrendet és közbiztonságot érintő kérdésekben. A tizenegyezer válaszadó több mint 80 százaléka azt kérte tőlünk, hogy szigorúbbak legyenek a közösségi együttélés szabályai. Rengeteg olyan választ kaptunk, melyekben az egy-két napos lakáskiadásokhoz kapcsolódó problémákra panaszkodnak. Ezért elfogadtunk egy olyan új szabályozást, mely szerint októbertől a lakóközösség döntheti el, hozzájárul-e ahhoz, hogy a házban működjön-e újabb airbnb-s lakás vagy sem – mondta el Sára Botond, Józsefváros alpolgármestere.

Sára Botond alpolgármester szerint Józsefváros büszke a növekvő turizmusra, de ez nem mehet a lakók kárára

Hozzátette: hosszabb ideje fennálló problémáról van szó, de az utóbbi egy-két évben lett súlyos a helyzet. A konzultáció során adott visszajelzésekből is kiderült, hogy sok esetben egy-egy lakás airbnb-s célú hasznosítása egész lakóközösségek nyugalmát teheti tönkre, de az is előfordul, hogy egész emeletek működnek tulajdonképpen hostelként, zavarva ezzel a lakóközösséget.


Az önkormányzat lépett. A képviselő-testület szeptember 7-i ülésén elfogadta a településkép védelméről szóló rendeletet és Józsefváros településképi arculati kézikönyvét. A rendelet érinti az airbnb-s szolgáltatást is, ugyanis mostantól csak akkor hasznosítható e célra a lakás, ha a társasház szervezeti és működési szabályzatában szerepel, hogy megengedik a lakások szálláshelyként való kiadását.

– Józsefvárosban az egyéb szálláshelyek száma (Airbnb) évről évre drasztikusan emelkedik, különösen igaz ez a 2016-os és 2017-es évre. Rendkívül fontosnak tartjuk a turizmust és a vendéglátást, büszkék vagyunk, hogy rohamosan nő a kerületbe látogató turisták száma, mindez azonban nem mehet a lakók kárára – összegzett az alpolgármester.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.