2020. május 26., kedd
Evelin, Fülöp

Tech

A mesterséges intelligencia az emberiség javát szolgálja

Michael Dell /Fotó: MTI/EPA

„A mesterséges intelligencia nagyobb hasznára lesz majd az emberiségnek, mint amennyit ártani képes” – jelentette ki a Dell Technologies elnök-vezérigazgatója, Michael Dell pekingi tartózkodása során a kínai állami Hszinhua (Xinhua) hírügynökségnek adott interjújában.

„A jövőben az »ember plusz gép« megoldásokra kell helyezni a hangsúlyt, nem pedig a »gép mínusz ember« megoldásokra” – hangsúlyozta az amerikai számítástechnikai gyártó és informatikai szolgáltató konszern első embere.


Az utóbbi időben szakmai körökben és a nyilvánosság előtt is erősen vitatott, „forró” témává vált a mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) kérdése. Sokak számára a mesterséges intelligencia fejlődése nemcsak a foglalkoztatásra nézve jelent komoly veszélyt, de magát az emberi civilizációt is végveszélybe sodorhatja.

Michael Dell szerint azonban nem kell tartani az AI-forradalomtól. „Eszközről van szó, nem kell tartani tőle” – fogalmazott. Rámutatott: a modern gazdaságban az adat éppen olyan fontos gazdasági tényezővé lépett elő, mint a munka és a tőke. „Az adat vált az emberi civilizáció fejlődését meghatározó új erővé.”

/Fotó: Videograbb – Ex Machina

Véleménye szerint a big data, a dolgok internete (IoT), az ötödik generációs mobil-adatátviteli szolgáltatások, a mesterséges intelligencia, az öntanuló gépek és más hasonló innovációk, vagyis összefoglaló néven a digitális forradalom a legapróbb részleteiben át fogja formálni nemcsak a gazdaság és a kereskedelem, hanem maga a társadalom működését is.

Kapcsolódó Cikkek