2020. június 05., péntek
Fatime, Fatima

Egyéb Békéscsaba

A nemzeti büszkeség napja ez!

Október 6-án Békéscsabán is megemlékeztek az aradi vértanúkról az emlékükre állított kopjafánál. Az Andrássy Gyula Gimnázium tanulói adtak műsort, míg a megemlékező beszédet Szabó László, az intézmény történelemtanára mondta.

Szabó László beszédében gróf Széchenyi István gondolatait idézte fel az összegyűlt emlékezőknek. „Nemzetet kell teremtenem” – írta naplójába a főúr. Majd arra kereste a választ, mi az, ami egy közösséget nemzetté formál. A felvilágosodás és az abból táplálkozó forradalmak mind azt sugallják, merjünk nagyok lenni. A liberalizmus és a romantika végül kitűnő táptalaja lett a változtatás igényének.


Az Andrássy Gyula Gimnázium tanulói adtak műsort a megemlékezésen

 

A magyar reformkor a maga programalkotóival, azok vitáival, a Habsburg-kormányzattal vívott politikai harcaival lerakta a magyar polgári állam alapjait. Megszülettek a nemzeti alapintézmények, és 1844-től a magyart is államnyelvvé nyilvánították. Újra felfedezték a magyar történelmet, kultúrát, identitást. De a nemzeti emlékezet még hiányzott.

Tisztelgés a hősök előtt

 

Az 1848–49-es szabadságharc olyan mélyen ivódott a magyarság lelkébe, tudatába, hogy a hatalommal való bármiféle szembeszállás is a dicső, harcos időket idézte, a betyárok romantikus alakját is szabadságharcos pátosz vette körül – mondta Szabó László. A szabadságharc emlékei, tárgyai felbecsülhetetlen értékű ereklyék lettek. A szabadságharcot tehát le tudták verni, de a reformkor és 48–49 eredményeit az abszolutizmus rendszerének is el kellett fogadnia. Az eszmék, a cél, amiért a vértanúk meghaltak, pedig továbbra is él.

Kapcsolódó Cikkek

 • Trianonra emlékeznek

  Trianonra emlékeznek

  Az Operaház kórusa is megemlékezik a Trianoni döntés 100. évfordulójáról. A társulat egy klipet forgatott, amelyet a zebegényi Trianon-emlékműnél vettek fel.

 • Megváltozik a PAPI

  Megváltozik a PAPI

  Pécs önkormányzata közleményben jelentette be, hogy mivel a járvány kapcsán elrendelt korlátozások nagy részét enyhítették, vagy meg is szüntették, a Program A Pécsi Idősekért (PAPI)június 2-tól csak azokat a szolgáltatásokat nyújtja, amelyeket eredetileg terveztek.

 • Felszerelték a felekezeteket

  Felszerelték a felekezeteket

  T. Mészáros András volt polgármester is segített az egyházi felekezeteknek biztosított kézfertőtlenítő szerek szétosztásában.