EUR: 346,51 Ft
CHF: 324,66 Ft
2020. május 30., szombat
Janka, Zsanett

Belföld

A rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien Magyarországon

A kedvező gazdasági folyamatoknak és a kormány intézkedéseinek köszönhetően újabb rekordot döntött a foglalkoztatottak száma, ezzel már 4 millió 451 ezren dolgoznak Magyarországon – mondta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette, a 2010-es kormányváltás óta így 741 ezerrel több embernek van munkája, közülük csaknem 560 ezren az elsődleges munkaerőpiacon helyezkedtek el. Ez azt jelenti, hogy a magyar gazdaság folyamatosan növekszik, a hatéves bérmegállapodás és adócsökkentési program emellett újabb lendületet adhat a munkaerőpiacnak, tovább ösztönözve a foglalkoztatást.

A tárcavezető leszögezte, a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodásnak köszönhetően a reálbérek 10 százalék felett növekedtek az idei évben, ezzel párhuzamosan a foglalkoztatottak száma folyamatosan, a rendszerváltás óta nem látott mértékben emelkedik. Mint mondta, ez jól bizonyítja, hogy a megkötött megállapodás sikeres, a munkaerőpiacra egyértelműen pozitív hatást fejtett ki, egyrészt érdemben emelve a legkisebb béreket, másrészt nagyban csökkentve a munkáltatók adóterheit. Varga Mihály hangsúlyozta, a munkanélküliség az elmúlt 25 évben még soha nem volt ennyire alacsony, amihez a Munkahelyvédelmi Akció, az Ifjúsági Garancia program és a kormányzat további foglalkoztatáspolitikai és aktivitást ösztönző intézkedései is hozzájárultak. A munkanélküliek száma egy év alatt 38 ezer fővel, 189 ezer főre mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta 63 hónapnyi folyamatos csökkenést követően 4,1%-on állt. Ezzel uniós összehasonlításban továbbra is a negyedik helyen állunk, a régióból csak Csehország áll előttünk – tette hozzá. A nemzetgazdasági miniszter közölte, a foglalkoztatás folytatódó bővülését támogatja a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett fejlesztései, az otthonteremtési program következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása.

Kapcsolódó Cikkek