2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Külföld

A spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt

Megszavazták a független “Katalán Köztársaság” létrehozását célzó javaslatot a katalán parlament függetlenségi pártjai pénteken Barcelonában, ezután a spanyol kormány este bejelentette a katalán kormánynak és törvényhozásnak a feloszlatását, valamint előrehozott parlamenti választás kiírását december 21-ére Katalóniában.

A 135 fős katalán parlament titkos szavazásán a függetlenségi indítványt 70 képviselő támogatta igen szavazattal, 10-en voksoltak ellene, ketten pedig üres papírt dobtak a szavazóurnába. Több ellenzéki párt nem vett részt a szavazáson.


A döntést követően Madridban a spanyol szenátus elfogadta azt az intézkedéscsomagot, amely az alkotmány 155-ös cikkére hivatkozva a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését tartalmazza. A jelenlévő 262 szenátusi képviselőből 214-en támogatták, 47-en szavaztak ellene, és egy képviselő tartózkodott a voksolásnál. A Spanyolországban kormányzó konzervatív Néppárt (PP) javaslatait a legnagyobb ellenzéki erőnek számító Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) és a Ciudadanos (Állampolgárok) nevű liberális középpárt is támogatta.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök kormánya ülését követően este Madridban bejelentette: a spanyol kormány feloszlatja a katalán kormányt és a parlamentet és előrehozott választásokat ír ki az autonóm régióban. Mindez arra szolgál, hogy helyreálljon az illegális és önkényes döntések sorával megsemmisített önrendelkezés Katalóniában. Ismertetése szerint a kabinet döntött arról, hogy felmenti posztjáról a katalán rendőrfőnököt, a katalán belügyi tanácsos főtitkárát, a katalán kormány brüsszeli és madridi delegáltját, valamint Brüsszel kivételével megszünteti a katalán külképviseleteket. Ezek Németországban, Franciaországban, Svájcban, Nagy-Britanniában, Írországban, Ausztriában, Olaszországban, Belgiumban és az Egyesült Államokban működnek.


A katalán kormány feloszlatása egyebek mellett például azzal jár, hogy nem kapnak fizetést, és elvesztik aláírási jogukat is. A kormányzati feladatokat a spanyol kormány illetékes miniszteri veszik át ideiglenesen.

A kabinet döntött arról is, hogy az alkotmánybíróságon támadja meg a katalán parlament pénteki döntését.

A spanyol szenátus jóvá hagyta a madridi kormány Katalóniában tervezett intézkedéseit, az erről a felhatalmazásról szóló döntés kora este jelent meg a hivatalos állami közlönyben így már hatályba is lépett.

A függetlenségi nyilatkozat megszavazása miatt a spanyol állami főügyészség várhatóan hétfőn eljárás megindítását kezdeményezi zendülés bűncselekménye miatt a katalán kormány, valamint a katalán parlament elnöksége ellen, amelyet akár 25 évnyi szabadságvesztéssel is büntethetnek.

Londoni pénzügyi elemzők szerint a “Katalán Köztársaság” pénteki kikiáltásával megnövekedtek ugyan a spanyolországi politikai kockázatok, a katalóniai válság legújabb fordulatainak gazdasági hatásai azonban valószínűleg továbbra is kezelhetők maradnak.

A lengyel kormány tiszteletben tartja Spanyolország szuverenitását és területi épségét, a spanyol kormány és Katalónia közötti vitát Spanyolország belügyeként kell megoldani – szögezte le a lengyel külügyminisztérium péntek esti közleményében.

Szlovákia szükségesnek tartja a spanyol alkotmány és törvények alkotta jogi keretek, valamint a területi integritás elvének tiszteletben tartását – közölte Peter Susko, a szlovák kül- és európai ügyi minisztérium szóvivője.

Csehország szerint Katalónia függetlenségi nyilatkozatának nincs nemzetközi jogi következménye, Katalónia továbbra is Spanyolország része és a megoldást a spanyol alkotmány szellemében kell megtalálni – közölte a cseh külügyminisztérium.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek