2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Szeged

A szegedi görkoris nem fél a bukásoktól

Az olimpiai álom lebeg Gardi Dominika szeme előtt: a szegedi görkorcsolyázó egyik legnagyobb erényének a magas fájdalomküszöbét tartja, idén ez Európa-bajnoki bronzéremig repítette.

Tizenhárom éve csatolta fel először a görkorcsolyát

Tizenhárom éve csatolta fel először a görkorcsolyát a lábára, kis túlzással azóta oda is ragadt: Gardi Dominikát már nagyon fiatalon megnyerte magának a sportág, amelyben számtalan nemzetközi sikert is aratott. Idén ugyan az érettségi vizsgák miatt nem tudta folytatni a 2013 óta íródó sorozatát, hiszen négy éve minden szezonban győzött az Európa-kupa-sorozatban, 2017-ben azonban a tanulmányok miatt nem tudott annyi állomáson részt venni, ami elegendő lett volna az újabb győzelemhez.


Versenyekben így sem volt hiány: az Európa-bajnokságon harmadik, majd élete első felnőttversenyén, a tajvani Universiadén egyéniben hatodik, váltóban pedig ötödik helyen zárt, míg a kínai világbajnokságról pontszerző helyekkel térhetett haza. – Idén az érettségi miatt még több stressz volt rajtam, de a bronzérmemnek nagyon örültem. Az Universiadén elért eredmények értékesek számomra, hiszen először versenyezhettem felnőttek között. Kínára sikerült időzítenem a formámat, megmutathattam, hogy ott vagyok az élmezőnyben – tekintett vissza a nemrég lezárult szezonra a szegedi tehetség, aki ugyan „szabadsága” közepén van, de már hiányoznak neki az edzések.

– Tajvanon orvos, gyúró és pszichológus is segített bennünket, nem ezekhez vagyunk hozzászokva. Ez rengeteget segített, nagy élmény volt az Universiade – mondta az egyetemisták olimpiájáról a Szegedi Tudományegyetemen gyógypedagógiát hallgató görkorcsolyázó.


Bár több komoly esés nem múlt el nyomtalanul számára, ezzel kapcsolatban kifejtette, úgy nem lehet felmenni a pályára, ha valaki fél attól, hogy el fog esni. Egyik erősségének éppen azt tartja, hogy jól bírja a fájdalmat és képes a futam közbeni szenvedésre is, ezáltal képes kizárni ezeket a tényezőket verseny közben. – A megfelelő erőnlét mellett legalább ennyit számít az, hogy mennyire van ott valaki fejben a pályán. Én négy éve járok sportpszichológushoz, sok olyan módszert tanítottak nekem, amiket használni tudok a versenyek alatt. Ezek mellett a videós elemzésekből lehet még sokat tanulni – tette hozzá a Tornádó Team versenyzője.

Dominika a négy év múlva az Egyesült Államokban rendezendő világjátékokra szeretne kijutni

Érmekre vadászik

A téli felkészülést követően jövő áprilisban már fontos Európa-kupa-állomásokat rendeznek, ahol a sportág krémjéhez tartozó kolumbiai sportolók is ott lesznek, emellett pedig 2018 júniusában a hollandiai világbajnokságon, majd egy hónappal később a belgiumi Európa-bajnokságon gyűjtheti tovább az érmeit a szegedi görkoris.

Dominika a négy év múlva az Egyesült Államokban rendezendő világjátékokra szeretne kijutni, addig azonban jövőre az egyetemi világbajnokság lehet az első cél számára. Miután az ifjúsági olimpia és egyre több nagy nemzetközi viadal műsorán is megtalálható már a görkorcsolya, bízik abban, hogy az ötkarikás játékokon is szerepelhet a sportág – ha ez valóra válna, akkor pedig természetesen az olimpiai részvétel lenne a legfőbb célja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.