2020. május 31., vasárnap
Angéla, Petronella

Egyéb Sopron

A személyesség ereje

Személyesség, közvetlenség és hitelesség – erre vágytak a múzeumpedagógusok, amikor október elején megszervezték az első múzeumpedagógiai börzét Sopronban. A helyi és környékbeli múzeumok, könyvtárak és levéltárak mellett Ausztriából is érkezett intézmény a Kultúrpalettára.

Kultúrpaletta címmel ingyenes múzeumpedagógiai börzét szervezett pedagógusoknak a MOKK megyei koordinátora a Macskakő Gyermekmúzeumban. A kötetlen eseményre valamennyi meghívott intézmény elfogadta a meghívást, és érdeklődőkben sem volt hiány. A börzét óvodapedagógusoknak, általános iskolai és középiskolai tanároknak szervezték azzal a céllal, hogy egy helyen tájékozódhassanak a múzeumok és levéltárak pedagógiai programkínálatáról.


A Kultúrpalettára Ausztriában is felfigyeltek
Fotó: Soproni Múzeum

A találkozón a pedagógusok megismerhették a 2017/2018-as tanévre szóló kínálatot, konkrét időpontot foglalhattak, de arra is volt mód, hogy megbeszéljék az együttműködési megállapodás kereteit. A megjelentek számára fontos volt a szakmai találkozó, információt szerezhettek egymás programjairól és személyes kapcsolatok is szövődhettek.
– Szakmailag egyértelműen inspiráló volt az együttlét, ritkán adódik alkalom, hogy a társintézmények munkatársai találkozzanak – fogalmazott a Soproni Evangélikus Múzeum muzeológusa, Tóthné Szlavkovszky Mariann.
A börzén bemutatkozott a Soproni Múzeum és a Macskakő Gyermekmúzeum kiállítóhely, az Erdészeti Múzeum, a MNL Győr-Moson-Sopron Megye Soproni Levéltára. A Központi Bányászati Múzeum, a Soproni Evangélikus Múzeum és a Scarbantia Fóruma Régészeti Kiállítóhely jelenléte mellett külön érdekesség, hogy mind a kismartoni Esterházy-kastély, mind a fertődi Eszterháza Központ képviseltette magát a Kultúrpalettán.

Az eseményen népszerű volt a pedagógusok körében is
Fotó: Soproni Múzeum

– A múzeumpedagógiai börze mint találkozási forma egyértelműen bevált. Nagy örömünkre a híre is gyorsan terjed, a héten Ausztriából, a kismartoni tartományi kulturális intézménytől jelezték, hogy jövőre mindenképpen szeretnének bemutatkozni nálunk – fogalmazott Szabadhegyi Zita koordinátor.


Kapcsolódó Cikkek

 • Vili bá’ példát mutat!

  Vili bá’ példát mutat!

  Köstner Vilmos mesteredző láthatóan azt is betartja, ami csak javasolt: maszkba tartott edzést, kezében fertőtlenítős flakonnal.

 • Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Milliókat hozott a Tankcsapda-whiskey

  Percek alatt fogyott el a Tankcsapda whiskey-je és itt most nem arra kell gondolni, hogy a fiúk gyorsan a pohár fenekére néztek. A rockbanda tagjai, összefogva a Jim Beam gyártójával Tankcsapda-díszdobozás változatot dobtak piacra, jótékony céllal.

 • Wojtyla100

  Wojtyla100

  Életnagyságú szobrot kapott a Szent István Bazilikában II. János Pál pápa (polgári nevén Karol Wojtyla) születésének századik évfordulója alkalmából.