EUR: 356,33 Ft
CHF: 336,29 Ft
2020. március 29., vasárnap
Auguszta

Életmód

A szexuális zaklatás nem bók

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség –  Profimedia, Alamy

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség, az eseteknek csupán kis része kerül felszínre. Az áldozat gyakran önmagában keresi a hibát, vagyis fel sem ismeri a zaklatás tényét, vagy körvonalazódik ugyan benne, de a szégyen és a félelem nem engedi, hogy fellépjen a zaklatóval szemben.

A szexuális zaklatás a hatalommal való visszaélés egyik megnyilvánulása. A munkahelyeken gyakran előfordul, van, ahol hallgatólagosan elfogadott ez a viselkedés. Sokan elbagatellizálják a kérdést azzal, hogy „mégis, mire számított, amikor ezt a ruhát felvette?”. Az összekacsintós, „macsós” reakciók gyakran lehűtik a határozottabbakat is, hiszen a munkahelyi szexuális zaklatás nem feltétlenül erőszakos. A gyakorlat azt mutatja, hogy a zaklató addig él vissza a hatalmával,  amíg hagyjuk magunkat és azt hisszük, hogy bennünk van a hiba, mert nem értjük a „viccet”. Pedig nem csupán testi érintéssel, hanem obszcén viccek mesélésével is lehet szexuálisan zaklatni a kollégát a munkahelyen. Nehéz azonban meghúzni a határt, hogy hol kezdődik a szexuális zaklatás, hiszen annak megítélése országonként és kultúránként különbözik. A magyar jog szerint a zaklatás az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás. Fontos tudatosítani ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, hogy a szexuális zaklatás soha nem bók, soha senkinek nem tartozunk a szexszel, a szex nem a hála jele és nincs olyan pont, ami után már illik hagynunk magunkat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csodálatos mini fák

  Csodálatos mini fák

  A bonszájnak már akkor csodájára jártak, amikor az 1970-es években tömegesen kezdett elterjedni az európai lakásokban.

 • Így szüntethető meg a szájszag

  Így szüntethető meg a szájszag

  Sokan nem is figyelnek arra oda, hogy milyen a szájuk szaga. Az erős dohányosoknál ez gyakran előfordul és vallják be őszintén, még beszélgetni sem esik jól olyan valakivel, akit azért kell kerülgetni, mert bűzölög a szája.

 • Gyógyító dísznövény

  Gyógyító dísznövény

  A páfrányfenyő a kertek dísze. Nagyon ősi növényfaj, mintegy 270 millió éve, a Föld perm időszakában fejlődött ki.