EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Életmód

A szexuális zaklatás nem bók

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség –  Profimedia, Alamy

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség, az eseteknek csupán kis része kerül felszínre. Az áldozat gyakran önmagában keresi a hibát, vagyis fel sem ismeri a zaklatás tényét, vagy körvonalazódik ugyan benne, de a szégyen és a félelem nem engedi, hogy fellépjen a zaklatóval szemben.

A szexuális zaklatás a hatalommal való visszaélés egyik megnyilvánulása. A munkahelyeken gyakran előfordul, van, ahol hallgatólagosan elfogadott ez a viselkedés. Sokan elbagatellizálják a kérdést azzal, hogy „mégis, mire számított, amikor ezt a ruhát felvette?”. Az összekacsintós, „macsós” reakciók gyakran lehűtik a határozottabbakat is, hiszen a munkahelyi szexuális zaklatás nem feltétlenül erőszakos. A gyakorlat azt mutatja, hogy a zaklató addig él vissza a hatalmával,  amíg hagyjuk magunkat és azt hisszük, hogy bennünk van a hiba, mert nem értjük a „viccet”. Pedig nem csupán testi érintéssel, hanem obszcén viccek mesélésével is lehet szexuálisan zaklatni a kollégát a munkahelyen. Nehéz azonban meghúzni a határt, hogy hol kezdődik a szexuális zaklatás, hiszen annak megítélése országonként és kultúránként különbözik. A magyar jog szerint a zaklatás az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás. Fontos tudatosítani ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, hogy a szexuális zaklatás soha nem bók, soha senkinek nem tartozunk a szexszel, a szex nem a hála jele és nincs olyan pont, ami után már illik hagynunk magunkat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

  Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

 • Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Urmai Gabriella: Jelena lányai

  Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.

 • Mit együnk tél végén?

  Mit együnk tél végén?

  Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.