EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Életmód

A szexuális zaklatás nem bók

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség –  Profimedia, Alamy

A szexuális zaklatás világméretű látens jelenség, az eseteknek csupán kis része kerül felszínre. Az áldozat gyakran önmagában keresi a hibát, vagyis fel sem ismeri a zaklatás tényét, vagy körvonalazódik ugyan benne, de a szégyen és a félelem nem engedi, hogy fellépjen a zaklatóval szemben.

A szexuális zaklatás a hatalommal való visszaélés egyik megnyilvánulása. A munkahelyeken gyakran előfordul, van, ahol hallgatólagosan elfogadott ez a viselkedés. Sokan elbagatellizálják a kérdést azzal, hogy „mégis, mire számított, amikor ezt a ruhát felvette?”. Az összekacsintós, „macsós” reakciók gyakran lehűtik a határozottabbakat is, hiszen a munkahelyi szexuális zaklatás nem feltétlenül erőszakos. A gyakorlat azt mutatja, hogy a zaklató addig él vissza a hatalmával,  amíg hagyjuk magunkat és azt hisszük, hogy bennünk van a hiba, mert nem értjük a „viccet”. Pedig nem csupán testi érintéssel, hanem obszcén viccek mesélésével is lehet szexuálisan zaklatni a kollégát a munkahelyen. Nehéz azonban meghúzni a határt, hogy hol kezdődik a szexuális zaklatás, hiszen annak megítélése országonként és kultúránként különbözik. A magyar jog szerint a zaklatás az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartás. Fontos tudatosítani ahhoz, hogy ne váljunk áldozattá, hogy a szexuális zaklatás soha nem bók, soha senkinek nem tartozunk a szexszel, a szex nem a hála jele és nincs olyan pont, ami után már illik hagynunk magunkat.


Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!